изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:34 EET
БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРОСТО ПРЕД ИЗБОРИ, БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД ИЗБОР    
Политика

  Председателят на Комисията по евроинтеграция в Народното събрание Даниел Вълчев пред НДТ

- Г-н Вълчев, на днешната дата /25-и септември/ Южна Добруджа е възвърната в пределите на България. Предстои страната ни да стане член на Европейския съюз - това, според Вас, присъединяване ли ще е, или връщане в Европейското семейство?
 - Ние понякога правим тази неволна езикова грешка, говорейки, че България ще влезе в Европа или, че ще се завърне в Европа. България винаги е била в Европа и българите са едни от най-ранните европейци.



 Ние трябва да имаме самочувствие за това, още повече, че то отговаря на историческата действителност. Друг е въпросът, че по едни или други, главно политически причини, България, както и други държави в географска близост до нас, бяха отделени от онзи естествен център, който се формира и от който израсна в Икономическата общност и след това в Европейски съюз. Така че България ще се завърне икономически и политически в Европа, но културно и исторически винаги е била част от Европа. За такива региони, които имат собствена голяма тежест в една национална държава, каквато, например, е Добруджа в България, влизането в ЕС, според мен, е от голямо значение. Защото през последните две десетилетия не само се  говори, но и все повече се прави в рамките на ЕС за подпомагане на регионите и в някаква степен тежестта се пренася от държавите в регионите. В България ще се оформят няколко района за планиране, които, разбира се, не отговарят на административно-териториалното деление на нашата страна, но от гледна точка на европейската статистика и от тази на усвояването на фондовете ще имат голямо значение.
- Говорейки за бъдещите региони, добричлии винаги са имали притеснения, че Варна ще им бъде шапка. Има ли основания за такива притеснения?
- Разбира се, има чисто статистически равнища, които трябва да се спазват. Това се налага, защото не е възможно регионите да се раздробяват напълно. Но пък трябва да се има предвид, че дори и в един регион с Варна, Добрич ще си има, както винаги е било, самостоятелни пристанища.
- През уикенда в Балчик се проведе семинар на младежите на НДСВ. Бихте ли разказали за него?
- Това бе семинар на Либералната младежка асамблея, с подкрепата на фондация "Фридрих Науман", посветен на младите хора и на предстоящото членство на България в ЕС. Бях поканен от организаторите да го открия. Това ми даде възможност не само да споделя информация относно хода на присъединителния процес на България към ЕС, но също така и по някои по-общи теми, които, според мен, са важни, особено от гледна точка на по-младите хора. На първо място, това, че понякога, говорейки и мислейки за присъединяването на България към ЕС, ние считаме, че ще се присъединим към една идеална общност, от която ще получаваме единствено блага. Това, което аз се опитах да обясня на по-младите колеги, е, че на първо място, самият ЕС е една общност, която бавно и трудно се развива поради своя демократичен характер. Тя е започнала, както знаете, от Икономическа общност, постепенно се е разширявала и като брой държави, задълбочавала е контактите между тях, постепенно е прераснала в един по-добре изграден политически съюз. Но ЕС е изправен и пред немалко предизвикателства. Това е общност вече от около 500 милиона души - потребители с големи възможности, като покупателна способност, един от най-големите пазари на света. Същевременно, известно е, че ЕС изостава по отношение на САЩ, дори и от други световни сили по отношение на технологиите, на образованието и т.н. Т.е., българите не трябва да гледаме на себе си като на хора, които ще отидат да получат стипендии и да се хранят по-добре на чужда трапеза, а напротив - ние трябва да гледаме на себе са със самочувствието на хора, които, отивайки в ЕС, ще способстват за решаването на тези проблемите му. Много е важно как влизаме в ЕС, а не просто дали ще влезем. Да, ще влезем в ЕС, но трябва да влезем със самочувствието на хора, които нещо ще дадат.
- В този смисъл, кое е това, което България ще даде на ЕС?
- На първо място аз считам, че и в областта на образованието, и в областта на технологиите българските млади хора са много добре подготвени и са с огромен потенциал. На следващо място, ЕС има един фундаментален проблем с липсата на обща имиграционна политика. България ще бъде външна граница на съюза. Т.е., ние бихме могли изключително много да подпомогнем  и формирането на такава обща имиграционна политика, за да бъдем една наистина сериозна външна граница на съюза. В ЕС все още отсъства единна външна политика, политика на отбрана и на сигурността в другите й форми. България може - и като член на НАТО, много да способства за формирането на общи позиции по възлови външнополитически въпроси. И, разбира се, не малко би могла да способства и за развитие в областта на отбраната. Все пак, българската войска има много големи традиции, нещо, с което малко държави могат да се похвалят в Европа.
- Г- н Вълчев, предвижда ли ръководството на НДСВ промени в избирателното законодателство в посока броенето на гласовете от чужбина? Знаете, че на предните парламентарни избори в Добрички избирателен район се вляха гласовете от Турция и реално бе подменен вотът на добруджанци.
- Първо, искам да кажа, че ние сме организирали с колеги от НДСВ във вторник конференция в хотел "Хилтън" в София, на която ще обсъждаме именно избирателното законодателство, законодателните техники на предстоящите избори. След това ще направим едно обсъждане в свой кръг. Няколко са промените, които, поне от моя гледна точка, са наложителни. Промени в избирателната система, според мен, не биха променили облика на политическото представителство и на политическия процес. Ако ние преценим, че по този начин може да се повиши избирателната активност, т.е. - хората повече да се видят уважени в тези избори, според мен, такива  промени с някакъв мажоритарен момент, трябва да има. Той би могъл да стимулира хората да гласуват, което е важно. Защото България не е просто пред избори, България е пред избор. Това е много важен вот. По отношение на въпроса Ви - дали се налагат промени в изчисляването на гласовете от чужбина. Моето лично мнение, тъй като, както казах, предстои да се обсъжда в НДСВ този въпрос, е че такива промени се налагат и то в две посоки. На първо място, трябва да се намери механизъм българите в чужбина да бъдат стимулирани активно да участват в политическия живот в страната. Ние трябва да престанем да разсъждаваме, както преди години, че българи са тези, които живеят в страната си, а другите - някакви бегълци. Щом като са запазили българското си гражданство, те трябва да имат възможност да гласуват. И второто нещо е как тези гласове да бъдат изчислявани Моето лично мнение е, че ако те са значителна величина, според някои познавачи, са около 800 000 гласа, уместно би било да се помисли за един самостоятелен избирателен район, който да ги представлява. Всичко останало създава едно лошо усещане у хората в даден избирателен район, че по някакъв начин техният вот се различава от този, който е обявен накрая от ЦИК. Това, разбира се, трябва да бъде избегнато.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРОСТО ПРЕД ИЗБОРИ, БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД ИЗБОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди