изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:55 EEST
DVD ДИСКОВЕ ЩЕ МОГАТ ДА ПОБИРАТ 500 ЧАСА ВИДЕО    
Новини
New Scientist съобщава, че британски учени са разработили нов начин за запис на информация върху оптични дискове. Изследователи от Imperial College са успели да запишат 1TB (1024GB) данни върху многослоен диск с размерите на стандартен DVD.

Информацията върху DVD се записва под формата на малки “петна”, които се “прогарят” върху повърхността на носителя с помощта на лазер. В момента се използват многослойни дискове, като “петната” върху тях се разполагат в няколко слоя. Светлината се отразява по различен начин от различните слоеве на диска, което позволява да се разчита записаната информация. Към днешна дата максималният обем данни, които могат да се запишат върху DVD е 16GB.
Британските учени са стигнали до извода, че за кодирането на информацията е възможно да се използва поляризацията на светлината. Те са разработили дискове, чиито питове (тъмни, неотразяващи светлината петна на повърхността на диска, които представят логическата “0”) съдържат “разклонения”, разположени под различен ъгъл. В резултат на това се променя полярността на отразяваната светлина, което дава възможност почти 10 пъти да се увеличи обема на записваната информация. Това е така, защото “разклоненията” на питовете могат да се разположат под 10 различни ъгъла.
Внедряването на технологията на “наклонените разклонения” ще позволява да се създават дискове с обем до 250GB на един слой. Ако бъдат направени двуслойни, такива дискове ще позволят записа на 1TB данни, което е почти 500 часа видео.
Разработчиците смятат, че ако се намери инвеститор през 2010 година може да се появи масова версия на такива дискове.
Според последни данни, в лабораторни условия е доказано, че най-върховите технологии днес позволяват на дискове Blu-ray да се записват до 100GB данни. А японски учени наскоро съобщиха, че са провели успешни опити и са записали 1TB данни на холографски дискове. dnesplus.com/НДТ
 


Сходни връзки

DVD ДИСКОВЕ ЩЕ МОГАТ ДА ПОБИРАТ 500 ЧАСА ВИДЕО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди