изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:46 EEST
В МБАЛ И ДКЦ II В ДОБРИЧ ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ЗА РАК НА ГЪРДАТА    
ЗдравеДве здравни заведение в Добрич - Многопрофилната болница за активно лечение и ДКЦ II, ще се включат в четвъртата Националната кампания за борба с рака на гърдата, която ще се проведе през месец октомври, научи НДТ.

 В Министерството на здравеопазването е създадена организация за извършването на профилактичните прегледи във всички лечебни заведения от болничната и извънболнична медицинска помощ в страната, в които има работещ мамограф. С такъв в Добрич разполагат именно МБАЛ и ДКЦ II. От МЗ са изпратили писма, от които става ясно, че всяко здравно заведение трябва да определи два работни от всяка седмица на октомври и да осигури извършването на прегледи от 13 до 17 часа. Препоръчва се в националната кампания да се включат жени на възраст от 49 до 56 години, които не са преминавали през мамографски прегледи през последните две години. Жените, при които има фамилна обремененост, трябва да да започнат такива прегледи след 40-годишна възраст.

В момента изработваме график на прегледите, определят се специалистите, ще обявим и телефони за предварителни записвания, каза за НДТ изпълнителният директор на МБАЛ д-р Жанина Калинкова. Тя допълни, че в болницата няма да има ограничения във възрастта на жените, които желаят да се прегледат. МБАЛ ще участва в Националната кампания за борба с рака на гърдата за четвърта поредна година. "Разбира, че ще се включим в кампанията" - категорична бе пред репортер на вестника д-р Силвия Демирева - управител на ДКЦ II. Тя припомни, че до тази година в центъра са се извършвали безплатни прегледи целогодишно по програма СИНДИ. От началото на 2004 г. финансирането е прекратено, но практиката жени да посещават дКц II и да бъдат диагностицирани не е прекратена. Д-р Демирева уточни, че прегледите в здравното заведение няма да са по график, а ще се извършват във всички работни дни на рентгеновото отделение от 8 до 17 часа от четирима специалисти.

 


Сходни връзки

В МБАЛ И ДКЦ II В ДОБРИЧ ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ЗА РАК НА ГЪРДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди