изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:39 EET
ОКОЛО 70 000 ДОБРУДЖАНЦИ СА С НЕУРЕДЕНИ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ    
Общество

В края на месеца изтича срокът за разсрочване на плащането им. От 1 октомври лицата с повече от три невнесени здравноосигурителни вноски ще заплащат оказаните им медицински услуги, припомнят от РЗОК

Около 70 000 жители на Добричка област, или 33 процента, са с неуредени здравни осигуровки, съобщи за НДТ директорът на РУСО Пламен Петров. Той уточни, че от тях около 80 процента са с трудови договори и няма да изгубят правата си след 1 октомври, тъй като вина за невнесените им осигуровки имат работодателите.



Въпросните лица само трябва да получат удостоверение от местното поделение на НОИ, което да представят пред личния си лекар. П. Петров припомни, че молби за разсрочено плащане се приемат до 30 септември. 

2 344 добруджанци са подали от началото на годината до момента молби за разсрочване на плащанията на здравните си осигуровки. Общата сума, която дължат, е в размер на 606 000 лева. До момента над 300 души са се разплатили с РУСО, останалите могат да направят това до края на годината. В събота над 200 души са посетили РУСО, тогава управлението работи извънредно. На 39 души са били разсрочени плащанията, останалите са били консултирани. Огромен наплив регистрират специалистите през последните дни. Заради големия брой клиенти в РУСО са разкрити две допълнителни работни места. Няма информация срокът за подаване на молби за разсрочено плащане да бъде удължен за пореден път, каза П. Петров.

РУСО взема мерки срещу работодателите, които не са плащали здравни осигуровки на работниците си, каза директорът му. Прави се запор на сметките на фирмите, изпълнение върху недвижимото имущество и др. Ако в срок от шест месеца задълженията не бъдат погасени, неизрядните фирми ще бъдат предавани на Агенцията по държавни вземания. Сред работодателите, които дължат най-големи суми за здравни осигуровка, са "Яди-текс"/с. Стожер/ - 51 000 лева, "Ямб" /Балчик/ - 44 500 лева, "Дунарит" /Тервел/ - 25 000 лева, Конезаводът в с. Стефан Караджа - 34 000 лева, ПРК - 39 000 лева и други.

До края на месеца на общопрактикуващите лекари ще бъдат предоставени списъци на лицата с повече от три невнесени здравноосигурителни вноски, съобщиха от пресцентъра на РЗОК в Добрич. От 1 октомври неосигурените ще плащат оказаните им медицински услуги по определени и обявени цени - на видно място в амбулаторията на изпълнителите на медицинската помощ. Заплащането на медицинските услуги е регламентирано в чл. 109, ал. 1 и ал. 2 от Закона за здравното осигуряване. От РЗОК уведомяват жителите на областта, че е необходимо при посещение при личния лекар да носят със себе си здравната книжка, в която общопрактикуващият лекар отбелязва информацията за здравния статус на лицата към датата на посещението. 

Когато неосигуреното лице плати на НОИ всички дължими вноски, осигурителните му права се възстановяват от датата на заплащане, обясняват от РЗОК. Това може да стане и след изтичане на обявения срок за подаване на заявления за разсрочване на задълженията - 30 септември. Сумите, заплатени за оказаната вече медицинска помощ, няма да се възстановяват.

 


Сходни връзки

ОКОЛО 70 000 ДОБРУДЖАНЦИ СА С НЕУРЕДЕНИ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОКОЛО 70 000 ДОБРУДЖАНЦИ СА С НЕУРЕДЕНИ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ
Автор: Anonymous да 2004-09-30 @ 13:55 EEST
възмутен съм от нашите управници.питам как ще си платят здравните осигуровки хората които са без работа?Каква държава е това?Вместо да се измисли някакво решение на проблема се начисляват непосилни лихви./За пример ще дам месец януари 2000г. осигурителния доход е 134лв, осигурителната вноска е 8.04лв. Лихвата за същия месец за лицата които не са си ги платили е 5.13лв.Това значи че тези лица ще платят лихва за цялото време в размер на 64%./Това не човешко отношение а отношение на хора които измерват проблемите на хората в цифри.Смятам че тук е ролята на медиите.Нека управниците обяснят каква ще бъде участа на обикновенния човек, имал нещастието да е останал без работа.Нека обяснят какво ще стане с него ако недай си се разболее. Тези които вземат решенията нека се замислят.Да не утежняват допълнително положението което не е никак хубаво.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди