изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:08 EEST
ПОДПИСАХА ДВА МЕМОРАНДУМА ВЪВ ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО    
НовиниМинистърът на финансите Милен Велчев в качеството му на Национален ИСПА координатор и г-н Димитрис Куркулас, ръководител на Делегацията на Европейската комисия за България, подписаха два финансови меморандума в сектор Околна среда на обща стойност 91 млн. евро, от които 49 млн. евро са безвъзмездна помощ от Европейската комисия, информираха от Министерството на финансите.

На церемонията присъстваха министърът на енергетиката и енергийните ресурси г-н Милко Ковачев, заместник-министърът на околната среда Фатме Илиаз, кметът на Русе г-жа Елеонора Николова, както и представители на държавните и местни власти.
“Днешната церемония е поредното доказателство за волята и увереността на българското правителство отговорно да работи за изпълнение на стратегическата си цел – успешно членство на България в ЕС през 2007 г.”, каза след подписването финансовият министър Милен Велчев.
Негово превъзходителство Димитрис Куркулас изтъкна, че с подписаните днес финансови меморандуми общият обем на средствата, отпуснати по програма ИСПА на България, достига до 664 млн. евро.
Министър Ковачев пък изтъкна значимостта на проект “Изграждане на сероочистващи инсталации за блоковете 5 и 6 на ТЕЦ “Марица Изток 2”, който се явява първият в сектор Въздух за Централна и Източна Европа.
Подписаните Финансови меморандума са за “Техническа помощ за институционално укрепване и подготовка на проекти по програма ИСПА и Кохезионния фонд в секторите води и битови отпадъци” и
за “Изграждане на сероочистващи инсталации за блоковете 5 и 6 на ТЕЦ “Марица Изток 2”
С изпълнението на проектите по финансов меморандум 2003 BG 16 P PA 004 се цели институционално укрепване, подготовка на проекти във водния цикъл и подготовка на проекти в сектор управление на отпадъците.
Компонентът “Подготовка на проекти във водния цикъл” включва техническа помощ за подготовка на бъдещи инвестиционни проекти по ИСПА и Кохезионния фонд във ВиК дружества Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Благоевград, Русе, Враца, Габрово и Добрич. Целта на компонента е оказване на техническа помощ на целевите ВиК дружества за цялостно разработване на инвестиционни проекти. Техническата помощ ще идентифицира най-важните инвестиционни нужди и потенциални проекти в съответствие с приоритетите на програма ИСПА и Кохезионния фонд на ЕС.
Компонентът “Подготовка на проекти в сектор управление на битови отпадъци“ включва техническа помощ за подготовка на група от бъдещи инвестиционни проекти за управление на отпадъците по програма ИСПА и Кохезионния фонд. Компонентът обхваща регионите Бургас, Добрич, Пазарджик, Плевен, Провадия и Видин. С техническата помощ ще се идентифицират приоритетните инвестиции, подготовката на предпроектни проучвания, апликационни форми по ИСПА и тръжни документи за строителен надзор и работни проекти. Основна цел на компонента е подготовката на технически, финансови, операционни и институционални проучвания за подобряване капацитета на местните власти, като потенциален краен бенефициент по ИСПА и бъдещия Кохезионен фонд.
Общата стойност на проекта по този меморандум е 16 151 500 евро, от които 12 896 000 евро са безвъзмездна помощ от ИСПА.
Основната цел на втория Финансов меморандум - 2001 BG 16 P PE 004 е спазване на Директива 2001/80/ЕС за ограничаване емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах от големите горивни инсталации (над 50 MWth) и задължението на България като кандидат-член на ЕС да постигне съответствие с нейните изисквания. С реализацията на проекта следва да се постигнат нормално допустими емисии за серен диоксид и азотни оксиди.
Общата стойност на проекта е 75 000 000 евро, а стойността на безвъзмездната помощ от ИСПА възлиза на 36 165 000 евро. Фокус/НДТ
 


Сходни връзки

ПОДПИСАХА ДВА МЕМОРАНДУМА ВЪВ ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди