изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:58 EEST
ДОРИ 8-ГОДИШНИ СА РЕГИСТРИРАНИ В ДЕТСКАТА ПЕДАГОГИЧЕСКА СТАЯ    
Ред и сигурност

Проблемите в семейството са основния фактор децата да вършат противообществени прояви, смята кап. Валентин Димитров, инспектор в Детската педагогическа стая



- Кап. Димитров, колко малолетни и непълнолетни са регистрирани в момента в Детската педагогическа стая /ДПС/?

- 2004 г. започнахме със 126 деца, а през годината са заведени още около 42. Преобладават непълнолетните, но има дори и 8-9 годишни деца.

- Кои са основните причини децата да стигнат до ДПС?

- Сред проявите им преобладават кражбите на вещи, на метали, които впоследствие се предават за вторични суровини и др. Тоест най-често имаме по-безобидни прояви. В 80-90 процента от случаите материалите се изпращат в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни за налагане на възпитателни мерки. Най-тежкото извършено престъпление от непълнолетен е грабеж. Имаме и деца с повече от една прояви и към тях вниманието ни е най-засилено. Поне два пъти в месеца се срещаме с тези деца, назначаваме им обществени възпитатели и т.н.

- А какви са възпитателните мерки?

- Те са общо 13. Най-елементарната е мъмрене, а последната е настаняване във Възпитателно училище-интернат. От началото на годината имаме две непълнолетни момчета от Добрич, настанени във ВУИ в с. Керека.

- Как реагират родителите и каква част от децата са от по-заможни семейства?

- Разбира се, хората са различни. Болшинството от родителите приемат нормално случилото се, други изразяват несъгласие. Досега не сме имали оспорване на решение, с изключение на един случай на пребиваване на непълнолетен в дискотека след установеното време.

Имаме деца от всякаква семейна среда. Някои разполагат със средства, а други - не. Преобладават, разбира се, вторите. Когато ги разпитваме, повечето обясняват, че са били подведени, а други, че са им трябвали средства - за компютърни зали или др.

- Колко чести са случаите на кражби заради закупуване на дрога?

- В сравнение с предходни години, нещата позатихват. Ако имаме такива случаи, то става въпрос най-вече за пушене на трева.

- Според Вас, коя е основната причина децата да посягат към престъпления?

- За мен основната причина е, че част от тях имат проблеми в семействата - разведени родители и др. Семейството е мястото, където едно дете се формира като личност. Ако има пропуски, те неминуемо се отразяват.От друга страна, може би, една четвърт от децата не посещават училище. В този смисъл, щом едно дете не е ангажирано, то може да извърши нередни неща.

- Започна новата учебна година. В какво се изразява превенцията, която осъществявате в училищата?

- От 2002 г. работим по българо-уелската програма "Работа на полицията в училищата". През изминалата учебна година по програмата сме работили в десет учебни заведения, с 42 паралелки. Изнесли сме лекции по осем теми, сред които - "Права и отговорности", "Запознаване с полицейския служител", "Наркотиците и законът", "Трафикът на хора" и др. Тази година отново ще имаме лекции с ученици в 4, 5, 7 и 9 клас

 


Сходни връзки

ДОРИ 8-ГОДИШНИ СА РЕГИСТРИРАНИ В ДЕТСКАТА ПЕДАГОГИЧЕСКА СТАЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди