изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:33 EET
Парламентът бламира НДСВ    
Политика

   Опозицията и ДПС бламираха идеята на правителството и НДСВ да прехвърли към дознателите в МВР разследването на престъпленията по служба, а също и тези срещу данъчната, финансовата и осигурителната система. Те остават към следствието след днешното гласуване на спорния параграф 14 от промените в Наказателно-процесуалния кодекс.



По предложение на Четин Казак от ДПС и Йордан Соколов от ОДС бе прието престъпленията по служба да останат за следствието. То бе прието със 188 гласа "за", един "против" и четирима въздържали се от общо 193 депутати.

Пак Четин Казак от ДПС направи предложението и финансовите престъпления да не се прехвърлят към дознателите. То бе прието със 121 гласа "за", 70 "против" и 14 въздържали се.

По предложение на Михаил Миков от БСП бе решено и транспортните престъпления също да се разследват от следователите.

По време на дебата в пленарна зала представители на всички партии се обявиха против идеята сложните дела по престъпления във финансовата система, както и извършени от висшестоящи държавни служители да се прехвърлят към неопитните и зависими от изпълнителната власт дознатели в МВР.

Йордан Соколов от ОДС, Михаил Миков от БСП, Борислав Цеков от "Новото време", включително и Четин Казак от ДПС настояха дознателите да не се занимават с дела от по-висока правна и фактическа сложност. Сред основният им аргумент бе и този, че не може престъпленията по служба, извършени от представители на изпълнителната власт да се разследват от дознатели, които също са част от нея като служители на МВР.

Смятате ли, че министър или друг държавен служител ще бъде разследван компетентно и безпристрастно от полицейски дознател, който е в структурата на изпълнителната власт, попита Йордан Соколов от ОДС. Той отбеляза и големия брой полицейски дознания, които са преобразувани в следствия, което говорело за лошото качеството на работа на дознателите.

Единствено НДСВ се опита да защити правителственият проект за промени в НПК.

Борислав Ралчев от НДСВ призова депутатите да не обявяват предварително дознателите за по-малко квалифицирани от следователите.

Той опита да защити приетото от правната комисия разпределение с аргумента, че ще има текст, който позволява при правна сложност все пак прокурорът да решава дали едно дело да се разследва от дознатели или от следователи.

Четин Казак от ДПС обаче посочи, че това е абсурд и проблемът няма да се реши с това правомощие.

Mediapool/НДТ

 


Сходни връзки

Парламентът бламира НДСВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди