изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:45 EEST
БНБ пуска в обръщение две юбилейни монети за 100-годишнината на Народния театър “Иван Вазов”    
НовиниСофия. БНБ пуска в обръщение две юбилейни монети, посветени на стогодишнината на Народния театър “Иван Вазов”, обяви днес Цветан Манчев, подуправител на БНБ.

Едната е с тегло 23,33 г, като втората е "пиефорт”, с тегло 46,66 г. Цветан Манчев поясни, че "пиефорт” е термин за означаване на “силна” монета - всички нейни параметри са както на обикновената монета, но теглото й е двойно, поради това и монетното ядро е двойно по-дебело. Досега подобна монета е отсечена преди 25 години по повод на международната година на детето, когато са изработени две сребърни монети - едната с тегло 23.33 г и „пиефорт” с тегло 46.66 г.
Монетите “100 години Народен театър ”Иван Вазов” са с номинална стойност 10 лева, емисия 2004 година, със следното технически параметри метал сребро, проба 999/1000, емисия 2004 г., качество мат-гланц, висше, с диаметър 38.61 мм и назъбен гурт. Тиражът на двете монети е по 5000 бр. Художествен проект е на Богомил Николов и Екатерина Димитрова, като е бил откупен от БНБ преди 5 години.
На лицевата страната на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с години "1879" и "2004", изписани върху лентата. Околовръст са изписани: надпис "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", номиналната стойност на монетата "10 ЛЕВА" и годината на емисията "2004". На обратната страна е изобразена сградата на Народния театър “Иван Вазов” и надписът "100 ГОДИНИ НАРОДЕН ТЕАТЪР ИВАН ВАЗОВ". Цената на нормалната монета е 35лв., а на монетата “пиерфор” е 55 лв., уточни Цветан Манчев.
“Благодаря на моите колеги от другата страна на този хубав парк, който ни разделя, че отбелязват по такъв начин нашия юбилей. Сърдечно съм благодарен, че след юбилейната марка се сдобихме и с юбилейна монета”, каза проф. д-р Васил Стефанов, директор на Народния театър “Иван Вазов”.
НА церемонията по представянето на монетата присъстваха и артистите от театъра Ванча Дойчева, Йорданка Кузманова и Кръстьо Лафазанов.
ФОКУС
 


Сходни връзки

БНБ пуска в обръщение две юбилейни монети за 100-годишнината на Народния театър “Иван Вазов” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди