изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:40 EEST
* 1 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗИКАТА    
Култура

"ЧОВЕК УСПЯВА, КОГАТО ОБИЧА"



Пред НДТ Маргарита Русева, ръководител на младежкия хор при училище "Св. Климент Охридски" в Добрич

- Госпожо Русева, откога ръководите хора, който вече носи името "Свети Климент Охридски", и колко момичета и момчета пеят в него?

- Аз поех хора преди пет години, а в този си състав той е от две години. В момента пеят 30 души - 10 момчета и 20 момичета. Изпълнителите са предимно от горния курс - от 10 до 12 клас.

- Какво включва репертоарът и как успявате да привлечете към него тийнейджърите?

- Старая се да приближа репертоара до техните интереси и душемност. Миналата година двама наши бивши ученици /сега студенти в Пловдив/ направиха джазова обработка на песента "Вечеряй, Радо". Стана доста сполучливо, а при участието ни през юни в Първата национална среща на детските и младежките хорове в Пловдив публиката и музикалните специалисти останаха изключително впечатлени както от нея, така и от останалия ни репертоар. Хорът изпълнява също една песен от филм с Упи Голдбърг. Това е т.нар. "негърска музика", изключително популярна песен, която децата с удоволствие изпълняват. А те проявяват голям интерес и към българския фолклор. Пеят и две църковни песни, а тенденцията е да разширим репертоара в тази насока. Имаме планове занапред да гостуваме в чужбина, а там изключително впечатление прави именно църковната музика. Възнамеряваме да вмъкнем и т.нар. стил "спиричуъл". Така, че ще кажа още веднъж, старая се да подбирам репертоар, близък до съвременните млади хора. Наистина не е много лесно. Но човек трябва последователно да следва целите си и да покаже на децата, че и този тип музика може да носи удоволствие.

- В какви музикални форуми е участвал хорът досега? Какви са отзивите за изпълненията на добричките ученици?

- През 2003 г. участвахме в първия национален преглед на хоровете в Горна Оряховица. "Нямаме думи. От години не сме чували ученически детски хор" - бяха коментарите там. След това участвахме в музикалният фестивал "Усмивките на морето" в Балчик и в конкуренцията на четири много добри руски хора спечелихме първа награда. Взехме участие и в международния фестивал "Българска Ривиера" във Варна - отново заедно с български и руски хорове. Предстои догодина, през април, да се представим на Прегледа на ученическите хорове в Шумен. Правим и проучване за някои международни фестивали, но е доста скъпо и няма да можем да си позволим често да излизаме зад граница.

Но искам да отбележа и това, че навсякъде децата впечатляват публиката с това, че изключително емоционално поднасят музиката, с това, че лицата им греят, че изживяват песните.

- Каква е рецептата за това един музикант да стане професионален изпълнител?

- Ако не чувства музиката със сърцето си, от него музикант няма да стане. Аз искам да накарам децата да заобичат това, което правят. Човек успява, когато обича.

- Колко време отнема разучаването на една песен?

- Самото разучаване не е проблем, защото изпълнителите са нотно грамотни. Но извличането на звука, художествената работа, постигането на това песента да звучи добре, може да отнеме и няколко месеца. И все пак въпросът допира до това, дали децата ще приемат песента. Ако я харесат, я правят бързо.

- И накрая - няколко думи по повод Деня на музиката?

- Поздравявам всички колеги от училището и децата, които се занимават с музика. Искам да използвам случая и да благодаря на колегите, с които работа и най-вече на корепетиторката Веселка Веселинова.

 


Сходни връзки

* 1 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗИКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди