изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:57 EEST
Задържана е организирана престъпна група, извършвала финансови и данъчни измами    
Ред и сигурност   София. Организирана престъпна група, извършвала финансови и данъчни измами в особено големи размери, е разкрита при съвместна акция на служители от НСБОП и Столична следствена служба.

Операцията е наблюдавана и ръководена от прокурори от Върховна Касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ръководител на групата е 34-годишният икономист-счетоводител Пламен К. Престъпната група плащала на лица, за да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите еднолични дружества с ограничена отговорност издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер. В предмета на сделката те вписвали покупко-продажба на черна и бяла техника, китайски стоки и др. Така фирмите се “напомпвали” с начисления Данък добавена стойност (ДДС) от фиктивните сделки. След това те подавали молба за възстановяване на данъка от държавата. По този начин престъпната група е нанесла на държавния бюджет щети, които се изчисляват в милиони лева.
За “да улеснят” схемата измамниците “вербували” данъчни служители, които издавали неверни документи, удостоверяващи обстоятелства по търговската дейност на фирмите и така давали основание за неправомерното усвояване на ДДС. Полицейската проверка е установила, че регистрираните фирми нямат складова наличност, чрез която да извършват уж регистрираните финансови обороти на фирмите. Проверките показали, че дружествата са "кухи" - с несъществуващи адреси, складове и персонал.
След употребата на въпросните фирми, те по класическата вече схема много бързо се прехвърляли на лица с нисък социален статус, най-често роми. По този начин те “обезсмислят” възможността за адекватен и последващ контрол върху дейността и възстановяването на нанесените щети.
В хода на разследването става ясно, че един от помагачите на организатора - Ивайло К. е собственик на фирма, известна като контрабанден вносител на китайски стоки, който работи за Николай Методиев "Пилето". Срещу него има образувано следствено дело за контрабандата на близо 250 ТИР-а с китайски стоки, маскирани като строителни материали.
Установено е, че от услугите на Пламен К. и създадената от него мрежа от фирми с несъществуваща дейност, се ползвали и други структури, занимаващи се с внос на стоки.
Престъпната група е разполагала с таен офис, където са изготвяни фалшивите документи, необходими за извършването на данъчните престъпления. Офисът работел в пълна конспиративност, а документите са попълвали от няколко наети счетоводителки. Фирмата държала и официален офис на бул. “Витоша”, където желаещите да основат собствени фирми и да работят за групата, били канени за срещи.
При обиски в жилищата и офисите на Пламен К. са открити десетки касови апарати на различни юридически лица, множество печати на фирми, над 40 класьора с данъчни досиета - регистрации на фирми, касови книги и кочани с подпечатани фактури, касови бележки и митнически декларации. Открити са още платежни нареждания, нотариални актове, записи на заповед и значителна сума пари.
В хода на разследването е установено, че Пламен К. е собственик на луксозен офис, три апартамента, два от които в Лозенец на стойност 163 000 евро, вила и автомобилен парк за над 300 000 лв.
По случая са задържани 5 члена на престъпната група, а от тях двама са данъчни служители, съпричастни към незаконната дейност.
Наскоро при един от случаите на депозиране на поредната папка с фалшиви данъчни декларации, нищо неподозираща служителка от столична данъчна служба открила между документите плик с голяма сума пари и съобщила на МВР за неочакваната находка, като помогнала за установяване на самоличността на приносителя. Впоследствие се оказва, че това е един от помагачите на престъпната група. По случая е образувана следствено дело.
След приемането на закона за ДДС, вече 10 години действат аналогични схеми, които родиха професията "Дедесар".
Разпоредбите на приетия на първо четене в парламента Закон за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин ще направят възможно с доказването само на едно престъпление на дадено лице, да му бъде отнето цялото имущество, за което не може да представи убедителни доказателства, че не е придобито чрез престъпление. Този закон би намерил приложение в ограничаване на икономическата мощ на организираните престъпни групи.  ФОКУС/НДТ
 


Сходни връзки

Задържана е организирана престъпна група, извършвала финансови и данъчни измами | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди