изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:07 EEST
МИШ-МАШ В ЗДРАВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ    
Здраве

Осем лева за преглед ще плащат здравно неосигурените добричлии. Предстоят фалити на лекарски практики. Села - без медицинско обслужване?



Мариела БОНЧЕВА

Осем лева за клиничен преглед в амбулатория ще плащат здравно неосигурените лица, преглед в дома на болния в рамките на населеното място ще е 14 лева, а извън града, но в рамките на общината - 18 лева. За контролен преглед ще се плащат 50 процента от първоначалната цена. За това се договориха личните лекари в Добрич, научи НДТ от д-р Иванка Станчовска - председател на местното Сдружение на общопрактикуващите лекари. По 8 лева ще се плаща за издаването на документ на започване на работа, сключване на граждански брак и за шофьорска книжка. 2 лева е цената на инжекция в амбулатория, 3 лева - у дома. Измерването на кръвно налягане ще е 2 лева. Цените ще бъдат обявени на видно място пред лекарските кабинети. 

"Настъпи истински хаос" - сподели д-р Станчовска. Тя разказа, че на 30 септември /последния ден, в който можеха да се подават молби за разсрочено плащане на дължимите суми, бел.а./ в 17 часа НОИ е предал на РЗОК в Добрич списъците със здравно неосигурените лица. "Трябваше служителите на касата да вкарат в компютъра данните за всяко лице с личния му лекар, което бе невъзможно за такъв кратък срок" - разказа д-р Станчовска. Общопрактикуващите лекари имали уверението, че ще получат в понеделник окончателните списъци от касата. На въпрос на НДТ дали ще се стигне до фалит на лични лекари, председателката на сдружението отговори утвърдително. Особено тежко щяло да е положението в селата, където голяма част от населението е без здравни осигуровки. Така и самите лекари ще да се оттеглят от тях, хората ще останат без медицинска помощ и ще се наложи да пътуват до градовете. Проблеми щяло да има и в градовете, тъй като много от личните лекари също щели да се откажат от практиките си. Така пациентите им ще се наложи да се пренасочат към други лекари, ще се получат струпвания пред кабинетите, откъдето ще спадне качеството на медицинската помощ, обясни д-р Станчовска. "Държавата трябва да вземе кардинално решение как да се излезе от тази социална криза" - категорична бе тя.

Повече от 100 пациенти са върнати в петък - 1 октомври, в ДКЦ II, съобщи радио "Добруджа". Лекарите са били принудени да проверяват чрез интернет-страницата на НОИ дали пациентът е здравно осигурен и физически било невъзможно да бъдат обслужени всички чакащи. "При нас сътресения нямаше, това бе един напълно нормален работен ден" - каза за НДТ управителят на ДКЦ I в Добрич д-р Ивелин Марков. Причината била в това, че лекарите не са проверявали дали пациентите са здравно осигурени и са преглеждали всички. Ако сред тях има такива, то няма да ни платят за прегледите, но те ще са единици, коментира д-р Марков.

 


Сходни връзки

МИШ-МАШ В ЗДРАВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди