изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:33 EEST
МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА З А ВРЕМЕТО    
ВреметоВремото през месец октомври

ОКТОМВРИ е типичен есенен месец - редуване на сравнително топли дни с хладно и дъждовно време, а през последните дни на месеца понякога настъпва и по-чувствително застудяване. По крайбрежието есента е по-продължителна и по-топла вследствие влиянието на топлото море.
Слънчевото греене през този месец намалява до около 160 часа. Дните стават по-къси и от 11 часа и 46 минути през първия ден, намаляват до 10 часа и 22 минути през последния.
През СЕПТЕМВРИ на много места паднаха първите есенни слани , такива са възможни в края първото и началото на второто десетдневие на ОКТОМВРИ, а по крайбрежието и по-късно през месеца.
Пълнолунието е на 28 октомври, а Слънцето влиза в знака Скорпион на 23-ти в 04 часа и 48 минути. На 31-ви ОКТОМВРИ от 0 часа преминаваме към зимното часово време.
Средномесечната температура за Добрич за октомври е 10,7 градуса, Крушари- 11 градуса, а по крайбрежието достига 13 - 14 градуса, която е с около 5 - 6 градуса по-ниска от тази за септември. Тази година СРЕДНАТА МЕСЕЧНА ТЕМПЕРАТУРА ПРЕЗ ОКТОМВРИ ЩЕ БЪДЕ С ОКОЛО 2 ГРАДУСА ПО-НИСКА ОТ НОРМАТА.
 МЕСЕЧНАТА СУМА НА ВАЛЕЖИТЕ СЕ ОЧАКВА ДА БЪДЕ ПОД НОРМАТА, която за нашия регион обикновено е между 25 и 46 л/кв.м.
ПРЕЗ ПЪРВОТО ДЕСЕТДНЕВИЕ на октомври времето ще бъде сравнително сухо, с разкъсана облачност и в отделни дни в сутрешните часове ще има мъгли . Слаби превалявания ще има около 3-ти и около 7-ми октомври. В края на десетдневието облачността ще намалее и в някои райони се очаква образуване на слани.
ПРЕЗ ВТОРОТО И ТРЕТОТО ДЕСЕТДНЕВИЯ най-голяма вероятност за превалявания и застудявания ще има около 13-ти, около 20-ти и около 27-ми октомври. Сравнително топло се очаква да бъде времето около 24-ти октомври.
През месеца се очаква да има между 10 и 15 слънчеви и около 5 облачни дни.
БРОЯТ НА ДНИТЕ С ВАЛЕЖ ще бъдат между 2 и 6.
НАЙ-ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ПРЕЗ МЕСЕЦА ще бъдат между 22 и 27 градуса, А НАЙ-НИСКИТЕ между минус 5 и 0 градуса, по Черноморското крайбрежие малко по-високи (затоплящото влияние на морската вода).


 Хидрометеорологична обсерватория - Добрич
  Тодор Костадинов - метеоролог

 


Сходни връзки

МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА З А ВРЕМЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди