изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:23 EEST
ЦИНИЗЪМ Е ДА ВРЪЩАШ БОЛЕН    
Здраве

Такова е мнението на управителя на ДКЦ II В Добрич д-р Силвия Демирева по повод неуредиците в медицинското обслужване от 1 октомври. Вчера 7-8 бременни жени са били принудени да си платят консултациите



"Когато човек е болен, е цинизъм да го разхождащ" - така коментира създалата се след 1 октомври ситуация в медицинското обслужване управителят на ДКЦ II в Добрич д-р Силвия Демирева. Тя обясни, че многобройни били случаите, когато към тях се обръщали пациенти, твърдящи, че са здравно осигурени, но справка в страницата на НОИ показвала точно обратното. Тогава се налагало болните хора да отидат до РУСО, за да им издадат документ, че са с редовни здравни осигуровки. Във вчерашния ден поне седем-осем бременни жени са заплатили консултациите при акушер-гинеколог, тъй като не са здравно осигурени. Д-р Демирева разказа още, че се е наложило да обособят отделно работно място за служител на ДКЦ II, който да проверява в страниците на НОИ дали даденият гражданин е здравно осигурен, или не. За всеки пациент се правела справка, която се заверявала, за да може при евентуален бъдещ спорт да се докаже, че в дадения момент според НОИ той е бил осигурен. В петък през центъра е преминал спешен случай - пациент с остра алергична реакция. "Лекарката си свърши работата, без да търси направление, нищо че той не бе осигурен" - разказа д-р Демирева. 

Абсолютна недомислица нарече управителят на ДКЦ II невъзможността специалистите да получат списъци с информация за здравния статут на пациентите. В края на работния 30 септември д-р Демирева поискала от РЗОК в Добрич целия информационен масив. След справка с Националната здравно-осигурителна каса й било отказано и обяснено, че това влизало с противоречие със Закона за достъп до класифицираната информация. "Не мога да разбера как личните лекари имат такъв достъп, а специалистите и аз като управител - не", недоумява тя. И заяви: "Приветствам изпълнителната власт, че имаше куража да направи тази промяна, но това трябваше да стане още през 2000 година, а не сега, когато хората имат да плащат големи суми на НОИ". Според управителя на центъра, изходът е в доброволните здравно осигурителни фондове. 

Лечението по 17-те групи заболявания, които се финансират от Министерството на здравеопазването, а не по клинични пътеки от здравната каса, ще бъде безплатно, независимо дали пациентите са здравно осигурени или не, съобщи за НДТ зам.-директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Панайот Панайотов. Това е било изяснено вчера с телефонно обаждане от МЗ. Около половината от заболяванията, които се лекуват в стационара, се финансират от министерството, допълни д-р Панайотов.

 


Сходни връзки

ЦИНИЗЪМ Е ДА ВРЪЩАШ БОЛЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди