изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:39 EEST
Жителите на общината сочат безработицата и дупките по улиците като най-сериозен проблем    
Общество  
Балчик Инфо.  Националният център за изучаване на общественото мнение проведе през първите 8 дни на миналия месец социологическо проучване на тема “Актуални проблеми на населението на община Балчик”. Интервюирани са 430 жители на Балчик и селата Кранево, Оброчище, Сенокос и Соколово.


Участниците в изследването са посочили 73 имена на влиятелни и уважавани, според тях, личности в Балчик.
  
Кметът Красимир Михайлов е възприеман като най-влиятелният човек в града – 35% от интервюираните го посочват като такъв. Следват имената на Стефан Бошнаков (5%), Марчо Митев (3%), Ертоп Вейселов и Младен Мартинов по 2 %.

   Едва 16% от жителите на общината не виждат влиятелни и уважавани хора в града.
   Изследването сочи, че около 60% от населението на общината е оптимистично и позитивно настроено към посоките и процесите на развитие на нещата в техния град. Като цяло не са регистрирани специфики в мнението на отделните социално-демографски групи.

Песимистите, които твърдят, че нещата в общината не вървят в правилната посока, са три пъти по-малко от оптимистите. Жените са по-големи песимисти в сравнение с мъжете.
  
Безработицата е най-същественият проблем в община Балчик, посочен от 32% от интервюираните. За 19% от хората в общината основен проблем са дупките по улиците. Водоснабдяването и особено канализацията в общината са основни проблеми, според 13% от респондентите. За 9% от жителите на община Балчик основен проблем за решаване от общината е чистотата - редовното събиране на сметта и опазване на екологическата чистота в града. Балчик е скъп град според 5% от неговите граждани.

Мнозинството от интервюираните (62%) оценяват като положително направеното от кмета. Едва 1/5 от респондентите виждат повече негативи, отколкото позитиви в работата на кмета на Балчик.

   Доверието към кмета обаче приема облика и на отговорност в масовите представи – три четвърти (77%) от населението на община Балчик смятат, че кметът е този, който трябва основно да се грижи за развитието на общината.
  
Една пета (21%) от жителите на общината посочват, че приоритет в работата на кмета трябва да бъде подобряването на пътищата и запълването на дупките в градската и извънградската пътна мрежа. Немаловажен е и проблемът с чистотата в града – 14% от респондентите смятат, че кметът трябва да се погрижи за поддръжката на чистотата и сигурността в жилищните комплекси и квартали, а 13% искат незабавно да бъдат почистени улиците и парковете в града.
  
Голям проблем за жителите на община Балчик също така е и състоянието на канализацията в града, което от своя страна води до лоша хигиена – 12 % от интервюираните посочват като приоритетно решаването на този проблем.

   Състоянието на града се е подобрило през последните няколко години в следните области: благоустройството на града, чистотата, телефонизацията, електроснабдяването, обществения ред, здравеопазването, транспорта.

   Според интервюираните, в Балчик се влошава като цяло състоянието в следните области: трудовата заетост, благосъстоянието на населението, състоянието на пътищата.
  
Доколкото управляваща политическа сила в момента е НДСВ, обяснимо високи са дяловете на посочващите, че именно тази партия е в състояние да се справи най-добре със задачите, свързани с финансиране на общината, т.е. “да осигури на общината допълнителна бюджетна субсидия” (26%) и “да гарантира най-добре финансовата стабилност на общината” (25%).
  
БСП е политическата сила, която, според 18% (с 8% повече от посочилите НДСВ) от жителите на Балчик, би провела най-успешна политика за повишаване на доходите.
  
Друга сфера, в която БСП превъзхожда НДСВ в представите на жителите на Балчик, е борбата с безработицата – респондентите, посочили БСП, са два пъти повече от тези, които посочват НДСВ (15%:7%).
  
Много висок (44%) е делът на онези, които смятат, че няма политическа сила, която да води успешна борба с престъпността. 
   Данните сочат ,че около 50% от жителите на общината са доволни от здравеопазването, 23% не са доволни, а 27% нямат мнение. Удовлетвореността от здравеопазването в общината, според изследваните, се изразява главно в одобрение към работата на личния лекар.
  
Недоволните от здравеопазването в общината се аргументират главно с дефектите на здравната реформа. Има и някои проблеми, които могат да се решат на местно равнище. Най-изразително е недоволството от скъпите, повишени цени на лекарствата (8%).

   Изследването на НЦИОМ регистрира високо ниво на безработица в Балчик и може да се твърди, че това е един от сериозните проблеми на града. 26% са безработните жители на общината, участвали в изследването.
  
Най-често посочваната причина за безработица в града са масовите съкращения в предприятията. Повече от половината от безработните (53%), са били съкратени по този начин. Тези съкращения са засегнали най-много жените и хората на възраст между 40 и 50 години, нискообразованите и турците.

Масовата политическа апатия, обхванала в последните години страната, не подминава и жителите на община Балчик. Факт е, обаче, че населението на община Балчик демонстрира по-жив интерес към политика и по-високо ниво на персонална обвързаност, отколкото са средните дялове за страната.
  
50% от жителите на общината посочват, че не биха се самоопределили като твърди привърженици на определена политическа партия, но в същото време посочват, че не им е безразлично кой управлява страната.
  
Най-лоялни към своята политическа сила са възрастните избиратели, нискообразованите, както и привържениците на БСП и ДПС. Най-често склонни да променят вота си са хората на средна възраст (трудовоактивните между 30 и 50 години), респондентите със средно образование, хората със стандарт над средния и ромите. Всяка една от споменатите прослойки има своите основания да търси по-често от останалите политически гарант на интересите си.

   Според жителите на община Балчик три са политическите формации, чието влияние в Балчик чувствително нараства напоследък. Това са на първо място БСП, посочена от 30%, следвана от ДПС с 29% и “Новото време” с 18%. Особено силно е  обаче усещането за загуба на влияние напоследък що се отнася до НДСВ и СДС.
  
Ако в близките дни се провеждаха избори за Народно събрание БСП би ги спечелила в община Балчик с убедителна преднина и дори доста вероятно с болшинство. Електоралният дял на БСП в общината към момента е 27%. Той е по-висок с няколко пункта от средния за страната. НДСВ е втора политическа сила със 16% (процент с 8-9 пункта по-висок от средния за страната). СДС е трета политическа сила с 6%, а ДПС- четвърта с 5%. Партия “Новото време” е пета политическа сила. ДСБ на Иван Костов не достига до 1% електорат, същото важи и за партията на Стефан Софиянски. Процентът на нежелаещите да гласуват е с 10-12 пункта по-нисък от средния за страната. 
  
НДСВ е с най-добри позиции при елитните обществени прослойки - млади, образовани, хора със стандарт над средния. БСП за разлика от социалния си профил в страната, където преобладават избиратели над 50 годишна възраст, в община Балчик има добри позиции при всички избиратели на възраст над 40 години.
  
Изследването регистрира висока степен на удовлетвореност на населението от резултатите на изборите за кмет на Балчик преди година.
   73% от интервюираните посочват, че са удовлетворени към момента от резултатите за кмет на общината. Едва на 10% възлизат недоволните. Очевидно е, че на личността на сегашния кмет се гледа като на класически мажоритарен избор. Доказателство за това са съизмеримите и много високи дялове на подкрепа за неговия избор сред избирателите на различните партии. Изборът на Кр. Михайлов на отминалите местни избори днес е одобряван от 95% от избирателите на НДСВ, от 82% от привържениците на БСП, от 83% от симпатизантите на ДПС и от 79% от електората на СДС.
  
Категорично може да се твърди, че кметът и общинските съветници работят вече една година в обстановка на обществена добронамереност, разбиране на усилията им от страна на населението и съпричастност на хората към свършеното.
 
71% от пълнолетните жители на общината не биха се поколебали днес, година след изборите за кмет, да повторят своя вот. Това означава сериозна и масова подкрепа за усилията на Красимир Михайлов през изминалата година.

   Най-изразителни са дяловете на онези, които биха повторили избори си за кмет сред по-състоятелните жители на общината, както и сред симпатизантите на управляващите от НДСВ и ДПС. Това означава, че Михайлов е предприел реални стъпки към отваряне на бизнеса и подобряване на бизнес средата, което, обаче се оценява по достойнство не само от бизнесмените, а и от населението.

   Повече от половината жители на общината твърдят, че усещат положителна промяна в начина, по който днес кметът Михайлов управлява в сравнение с предишния му мандат.


 


Сходни връзки

Жителите на общината сочат безработицата и дупките по улиците като най-сериозен проблем | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди