изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:51 EEST
20 златни предмета са открити до сега в тракийската гробница край Шипка    
История  Шипка. Уникално златно съкровище намери тази нощ екипът на археологическата експедиция ТЕМП с ръководител д-р Георги Китов, предаде Дарик радио. Съкровището беше намерено в най-голямата тракийска гробница, известна досега по нашите земи, популярна като Голямата косматка. Археолозите откриха 73 предмета, сред които 20 златни.

 За първи път в света бяха намерени златен венец и конски апликации, начелник, златни украшения по меча и златни конски сбруи. В гробницата има и сребърна кана, сребърна фиала, бронзов шлем с два наколенника. За първи път в света са открити и пластични изображения на богинята Атина Палада, която е с шлем на главата. Архитектурата на гробницата е уникална както за България, така и за света, смята д-р Георги Китов. Грабницата вероятно е от края на V-и и началото на ІV-и век пр. Хр.
Във вътрешността на гробницата археолозите достигнаха около 20 часа, след като преди това бяха открити двете каменни камери, до които води 20 м коридор. Двете каменни помещения са изградени от каменни стени и уникални врати от мрамор. Украсени са с човешки изображения и пластични орнаменти в синьо и червено. Зад първата правоъгълна камера с ходещо покритие археолозите откриха и скелет на кон. Тракологът и ръководител на експедиция Темп д-р Георги Китов предполага, че освен най-голямата новооткритата тракийска гробница ще се окаже и най-старата. През август и септември археолозите откриха край Шипка уникална златна маска и 10 кг бронзова глава на мъж в южния склон на могилата Голяма косматка. Цяла нощ полицейски екипи охраняваха новооткритата гробница. Работата на археолозите по разчистването на експонатите ще продължи.
ФОКУС/НДТ

София. Има малко престараване от страна на полицията, но ще остане като смехотворен факт около откритията на д-р Георги Китов, заяви проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, в предаването “Денят” на Дарик радио. Откритията са много големи, за първи път откриваме неограбена тракийска царска гробница - това е единственото неограбено царско погребение. Тези дни млади археолози ми съобщиха, че са открити златни предмети с 2000 години по-стари от тези на Китов. По-малко са, но са от края на Бронзовата епоха. Няма да кажа мястото на откритието, за да не провокирам местната общественост, съобщи още директорът на НИМ.
Пари наистина няма. Големи фабрики за пари могат да станат самите гробници, да бъдат свързани с пътища и да станат обекти на международен туризъм. Държавата абдикира от финансирането на археологическата наука. Китов прави разкопки с пари от фондация "Хоризонт". 450 000 лв. отпуска правителството на Министерство на културата, а само за Староселската гробница трябват поне 500 000 лв. Проф. Божидар Димитров сподели още, че са му предлагали с хиляди предмети задържани на митниците, част от известни колекции. Проф. Божидар Димитров заяви, че би сравнил откритието на Китов с Панагюрското съкровище. ФОКУС/НДТ

 


Сходни връзки

20 златни предмета са открити до сега в тракийската гробница край Шипка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди