изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:27 EEST
17-ГОДИШНИЯТ ДИМИТЪР: СЯКАШ ГРУЗИНСКИЯТ КОРАБ БЕШЕ НА АВТОПИЛОТ    
Новини

Община Каварна предприе издирване на 37-годишният Атанас, но военните издадоха заповед то да бъде преустановено до 19 ч.



"Грузинският кораб сякаш беше на автопилот. Само така мога да си обясня защо никой не ни се притече на помощ, въпреки че и тримата викахме. Освен това, при удара корабът се отклони от курса, след това отново се върна, после пък изчезна в тъмното." Това разказа пред журналисти 17- годишният Димитър Атанасов, спасеният син на капитана на каварненската гемия "Орион" Атанас Атанасов. 37- годишният мъж все още е в неизвестност след сблъсъка с грузинския товарен кораб "Ал Тауфик" на 3 октомври в 21, 38 часа, на 7 мили южно от село Българево, до нос Калиакра.

На борда на "Орион" били трима души - капитанът, синът му и 43-годишният Огнян Христов. На 2 октомври лодката потеглила към Бяла за лов на калкани. Риба нямало и моряците обърнали към Каварна. До нос Калиакра грузинският търговски кораб "Ал Тауфик" ги ударил и потопил корабчето. "Бяхме на около 1 миля на юг от фарватера на грузинците, с включени светлини. Корабът ни блъсна първо отзад, после и откъм левия борд. И тримата веднага се намерихме във водата, а "Орион" потъна. Отнякъде изплува хладилен сандък и ние се заловихме за него. Татко каза, че така ще издържим повече време. Внезапно вратата се откърти, ние с чичо Огнян останахме върху сандъка, а татко отхвръкна с вратата. По едно време на около 3 мили от нас видяхме светлините на кораб. Започнахме да викаме за помощ, а татко започна да плува към тях. Това беше последния миг, когато го видях жив", през сълзи разказва Митко. Двамата с Огнян престояли върху сандъка час и половина, докато от варненския кораб "Омега" ги приберат на борда. През това време Митко е заспивал от изтощение няколко пъти. "Чичо Огнян ме събуждаше с шамари и ако не беше той, сега нямаше да съм жив", признава момчето, което притежава капитанско право и по време на инцидента е управлявал "Орион". Капитанът и Огнян почивали.

За проявения героизъм Огнян Христов ще бъде награден от общината, обяви кметът на Каварна Цонко Цонев. Общината финансира изцяло необходимото гориво за всички лодки и двата хеликоптера, които вчера се включиха отново в издирването на 37- годишния Атанас Атанасов.

Вчера след обяд обаче издирването е било прекратено информираха от общината. "Военните, които в момента на територията на общините Каварна и Шабла провеждат учение издадоха заповед, с която наредиха действията по издирването на изчезналия Атанас Атанасов да бъдат преустановени до 19 часа, тъй като пречи на ученията. Самолетът си замина за Варна, а хеликоптерът се намира в едно поле в Каварна. Реално погледнато след 19 часа няма сми5съл издирването да бъде подновявано, защото тогава става тъмно. Освен близките на изчезналия и общината никой друг не е предприел действия за неговото издирване" - заяви за НДТ пресаташето на община Каварна Мария Сотирова. НДТ

 


Сходни връзки

17-ГОДИШНИЯТ ДИМИТЪР: СЯКАШ ГРУЗИНСКИЯТ КОРАБ БЕШЕ НА АВТОПИЛОТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди