изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:27 EEST
В. Черно море, Варна: Дебнат кораба беглец в Новоросийск и на Босфора    
НовиниВарна. Късно снощи пристанищните власти в Новоросийск очакваха пристигането на грузинския кораб "Al Tawfik", който в неделя вечерта блъсна рибарската гемия "Орион", потопи я и избяга от местопроизшествието.

 Българската морска администрация е оторизирала руските си колеги да проведат разследване от нейно име и да съберат необходимите доказателства. За да бъдат задържани корабът и капитанът обаче, е необходимо прокурорско разпореждане. Нашата комисия е подала документи за визи, но няма да успее да преодолее бюрократичните спънки и да пристигне в руското пристанище навреме, признаха от морската администрация в София. Затова най-вероятно ще се наложи, след като бъдат събрани доказателства тук, да се изпрати чрез външното ни министерство разпореждането на варненската районна прокуратура, което чрез руското външно министерство да стигне до прокуратурата и морската администрация в Новоросийск. Предвид дългия канален ред обаче нашите специалисти са подготвени и за вариант корабът да се изплъзне и в Новоросийск. Няма и гаранции, че той въобще ще се отбие там. За да не избяга от Черно море, са предупредени и турските брегови власти, че "Al Tawfik" се издирва.
Добрата новина е, че корабособственикът се оказа много отзивчив и оказва пълно съдействие за издирване на кораба, съобщиха за в. "Черно море" източници от Изпълнителна агенция "Морска администрация". Той направил и опит да се свърже с капитана, но от кораба не отговорили на обаждането, разказа нашият източник. Той посъветва близките на капитана и пострадалите да подадат граждански иск, тъй като собственикът на плавателния съд, който е сириец, бил готов да покрие нанесените щети при инцидента. Това вероятно ще е и единственото удовлетворение по случая, тъй като е напълно възможно да се избегне наказателната отговорност. Капитанът на "Al Tawfik" се преследва всъщност не за това, че е блъснал и потопил кораба, а че е избягал от местопроизшествието и не е съобщил за инцидента. С това той е нарушил 2 морски конвенции и куп национални закони, обясниха от морската администрация. Оттам признаха известно забавяне при старта на операцията по издирване на изчезналия капитан и "Al Tawfik", тъй като след засичането на изчезването на гемията от радарите на Гранична полиция на нос Калиакра били необходими около 30 минути за проверка дали наистина става въпрос за инцидент, или има проблеми с апаратурата й. Веднага след установяване на потъването на "Орион" е задействана спасителната операция. Времето от около час - час и половина било достатъчно на кораба да напусне нашите териториални води.
По време на вчерашното издирване изчезналият 37-годишен капитан на потопения рибарски кораб Атанас Атанасов не бе открит от екипажите на "Тангра - 2" и двата рибарски кораба, които доброволно се включиха в търсенето на колегата си, потвърдиха от Морския спасително-координационен център. Няма информация той да е забелязан и от хеликоптера и селскостопанския самолет, наети от близките на Атанасов от въздушния парк на бизнесмена Стоян Еремиев. Днес издирването на капитана на "Орион" ще продължи и по вода, и по суша от екипи на Гражданска защита.
"Al Tawfik" е бил в пристанище "Леспорт" на 1 октомври. Там е разтоварил 1664 тона арматура и на 3 октомври е поел курс към Новоросийск. Инцидентът станал няколко часа след отплаването от Варна. ФОКУС
 


Сходни връзки

В. Черно море, Варна: Дебнат кораба беглец в Новоросийск и на Босфора | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди