изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:20 EEST
В. "Черно море", Варна: Изчезна корабът, потопил гемията "Орион"    
Ред и сигурностВарна. Корабът под грузински флаг "Ал Тауфик", който блъсна и потопи рибарската гемия "Орион", не е пристигнал вчера в пристанище Новоросийск и до момента не се знае къде е, признаха от морската администрация вчера.

 Били уведомени всички администрации на страните от Черноморския регион, но няма информация той да е забелязан в някое от пристанищата. Морски специалисти припомниха, че в подписания през април в Турция международен меморандум за сътрудничество между страните от черноморския регион има специална клауза за обмен на информация между администрациите, когато става въпрос за кораби нарушители.
Освен това в документа е предвидено да се извършва щателен оглед на всеки плавателен съд, за който в администрациите има подадени сигнали от пилоти, членове на екипажа или пристанищните власти, че е направил нарушение, разлив, неправилна маневра или има лоши условия на труд. За безопасността на подаващия сигнала 6-те черноморски държави единодушно са решили докладите по тези случаи да не се предават на капитана на кораба или корабособственика.
Освен това, според Черноморския меморандум нашата администрация може да изпрати извънредни съобщения за издирвания плавателен съд както до всички пристанища в региона, така и до всички кораби в Черно море. Според други обаче последното не е възможно в случая, тъй като е извършено престъпление и е необходимо прокурорско разпореждане. На прокурор Слави Андонов, който замества районния прокурор Георги Манасиев, до снощи подобен случай не е докладван. Това най-вероятно означава, че или прокуратурата не е сезирана по съответния ред, или някой от прокурорите не е докладвал, че се заема с проверката. Според Андонов е възможно да е сезирана окръжната прокуратура, но с пояснението - ако има смъртен случай. До момента обаче смърт на изчезналия капитан на "Орион" Атанас Атанасов не е констатирана. Всичко това значително забавя и без това сложната процедура за придвижване на българското прокурорско разпореждане за задържане на кораба. Тепърва ще се събират доказателства и ще се правят постъпки пред външните министерства на България и останалите черноморски страни, тъй като очевидно капитанът на "Al Tawfik" е решил да пропусне в курса си пристанище Новоросийск. Между другото в Русия е седалището на информационния център на Черноморския меморандум.
Според морски експерти е напълно възможно корабът вече да не се казва "Al Tawfik" и да не е под грузински флаг. Смяната на удобен флаг и преименуването на плавателния съд става дори в рамките на час и половина, твърдят бивши служители на морска администрация. Непроменен оставал само номерът на плавателния съд по IMO.
Вчера в 12,20 часа Морският спасително-координационен център прекрати издирването на капитана на "Орион" Атанас Атанасов. Една от причините е лошото време - 6 - 7 бала вятър и силно вълнение, както и изминалите критични за живота във вода 62 часа. Хеликоптерът, нает от близките на Атанасов, кръжа още няколко часа, но без резултат. До снощи издирването продължи по брега от екипи на Гражданска защита, но днес най-вероятно и то ще бъде прекратено. ФОКУС
 


Сходни връзки

В. "Черно море", Варна: Изчезна корабът, потопил гемията "Орион" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди