изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:10 EET
Директор на отдел в иракското разузнаване е разкрил всички тайни договори с Русия и България    
По света  Вашингтон/София. Иракските оръжия за масово поразяване са били премахнати от режима на Саддам Хюсеин “главно” през 1991 година, но след като санкциите срещу страната бяха премахнати режимът в Багдад отново да ги възстанови.

Това се посочва в доклад на американския екип от оръжейни инспектори. Документът бе представен пред сенатската комисия по въоръженията от ръководителя на екипа Чарлз Дюлфър.
“Анализът показва, че Саддам Хюсеин е изразил желание да запази екипа си от ядрени специалисти и опити да запази ключови елементи от програмата си за оръжия за масово поразяване, по време на 12-годишния “упадък” на способността на Ирак да създаде подобни оръжия”, заяви Дюлфър.
В доклада се посочват държави и компании, продавали на Ирак конвенционални оръжейни технологии, в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
В списъка са посочени доставчици от Украйна, Кипър, Франция, Северна Корея, Русия, Беларус, България, бивша Югославия, Сирия, Йордания, Китай и Чехия. “Много чуждестранни компании и някои държави съзнателно са нарушавали санкциите на ООН”, се посочва в доклада.
В документа се посочва, че иракското разузнаване е използвала фирмата на Ал Башаир за посредничество в доставянето на части за танкове Т-72 и ракетни комплекси “Игла”. Те са били доставяни в Багдад или под формата на хуманитарни доставки, или са били доставяни през Сирия, като най-често е било използвано за разтоварването им сирийското пристанище Латакия. Оттам те са били транспортирани до Ирак с камиони на компанията SAS.
В документа се отбелязва, че според официален представител на “Разузнавателната служба на Ирак, разузнаването на Саддам успешно е вербувало учени от България, Русия, Беларус, Полша, бивша Югославия, Китай и редица други държави за придобиването на ново военно оборудване”, гласи текстът в доклада. Отбелязва, че заплащането е било извършвано с американски долари. Посочва се също, че иракското правителство също е набирало чуждестранни специалисти, които да работят в Ирак като нещатни сътрудници. “По всяка вероятност тези учени, заедно с иракските им колеги са предоставили “ноу-хау” за възстановяването на оръжията за масово поразяване в рамките на две години след вдигането на санкциите, което според служителя на бившето иракско разузнаване е възможно.
Директорът на отдел “Проучване и развитие” на Разузнавателната служба на Ирак по време на режима на Саддам Хюсеин д-р Хади Тариш Забун е разкрил всички тайни, специални договори с Русия, Беларус, бивша Югославия, Украйна и България, се посочва в доклада. Той е присъствал на всички срещи, свързани с тези договори и се е занимавал с изпълнението им.
Д-р Хади Тариш Забун е определен от директора на иракското разузнаване като дясната му ръка за сключването на чуждестранни сделки. Д-р Забун е бил изпълнителен директор на компанията Ал Милад, най-голямата компания за проучвания и разработки на иракското разузнаване преди да заеме поста директор на отдел “Проучване и развитие”. Работел е също и като експерт в ракетната промишленост.
Главният американски оръжеен инспектор в Ирак Чарлз Дюлфър публикува най-изчерпателния до момента доклад за иракските оръжия за масово поразяване, коментира българската редакция на Би Би Си.
В документа се посочва, че екипът от 1 200 инспектори не е открил доказателство, че Ирак е притежавал химически, биологически или ядрени оръжия към началото на ръководената от американците инвазия през 2003 г.
"Аз продължавам да не смятам, че в Ирак е имало укрити значителни запаси от оръжия за масово поразяване", каза Дюлфър. Той обаче заяви пред комисия на американския Сенат, че бившият иракски лидер Саддам Хюсеин е възнамерявал да създаде оръжия за масово поразяване.
Обвиненията, че Ирак е складирал такива оръжия бяха използвани от САЩ и Великобритания като основна причина за оправдаването на войната.
Тези твърдения сега се превърнаха в един от големите въпроси в предизборната кампания за президент на САЩ.
Политическите опоненти на президента Буш заявиха, че новият доклад още повече подкопава основанията за започване на войната. Един от видните сенатори от Демократическата партия Джей Рокъфелър каза, че хиляди хора са загинали, а Ирак не е представлявал дори нарастваща заплаха.
Говорител на Белия дом обаче посочи, че заключението в доклада, че Саддам Хюсеин е възнамерявал да поднови оръжейните програми означава, че той е представлявал заплаха за Америка. Бившият оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс каза, че остава неубеден, че Саддам е имал намерение за възобновяване на програмите.
В доклада се посочва също серия търговски споразумения или протоколи, целящи да “разделят” Русия, Франция и Китай от САЩ и Великобритания и да ги принудят да вдигнат санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

ФОКУС

 


Сходни връзки

Директор на отдел в иракското разузнаване е разкрил всички тайни договори с Русия и България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди