изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:24 EET
С 30 ПРОЦЕНТА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ИЗДРЪЖКАТА НА ПСИХОБОЛНИЦИТЕ    
Здраве

Това прогнозира управителят на Центъра за психично здраве в Добрич д-р Евгений Георгиев по време на дискусия, посветена на 10 октомври - Световен ден за психично здраве



Около 30 процента ще се увеличат средствата за издръжка на здравните заведения за лечение на психично болни с влизането в сила от 1 януари 2005 г. на Закона за здравето. Това прогнозира управителят на Центъра за психично здраве "Д-р Петър Станчев" в Добрич д-р Евгений Георгиев вчера по време на дискусия, посветена на 10 октомври - Световен ден за психично здраве. Д-р Георгиев посочи текст от новия закон, според който общината трябва да осигурява условия за провеждане на психосоциална рехабилитация на пациентите, да подкрепя финансово здравните заведения и дори да предоставя жилища на граждани с такива проблеми. Според закона всички лица с психични заболявания ще ползват лечение и грижи при същите условия, каквито са и за другите заболявания. 

С дискусия на тема "Връзката между телесното и психичното здраве" вчера в Добрич бе отбелязан световния ден. Присъстваха директорите на РЗОК и на дирекция "Социално подпомагане" в Добрич, психиатри, общественици и др. Д-р Георгиев изнесе факти, според които шизофрениците страдат от 4 до 6 пъти по-често от диабет. Американски специалисти пък предостявали доказателства, че хора, които са с хронична депресия през последните 6 години имат 90 процента по-висок риск да развият рак през следващите 4 години. Половината от хората със сърдечни заболявания имали период на голяма депресия и обратното - състоянието на тревожност и депресията водели до хипертония.

Знанията на лекарите да посрещнат психиатричните нужди на своите пациенти са недостатъчни, сподели психиатърът д-р Яна Гроздева. "Психиатърът е ценен като подкрепа не само на пациента, но и на неговите близки и на лечителите му" - допълни тя. И призова за по-тесни връзки между психиатрите и останалите лекари.

 


Сходни връзки

С 30 ПРОЦЕНТА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ИЗДРЪЖКАТА НА ПСИХОБОЛНИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди