изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 15:07 EEST
750 ДОБРУДЖАНКИ СТРАДАТ ОТ РАК НА ГЪРДАТА    
Здраве

  Денка Ковачева - председател на Сдружението на жените с онкологични заболявания и техните сподвижници в Добрич, пред НДТ



- Г-жо Ковачева, бихте ли представили сдружението, което ръководите - кога е създадено, какви са целите му? Има ли и други подобни структури в страната?

- Сдружението в Добрич е учредено през май т.г. по предложение на Яна Георгиева - председател на националното сдружение. Тя ни подаде ръка и ни помогна. Засега в добричкото сдружение членуваме пет жени. За съжаление сме малко, защото повечето жени не желаят да афишират своето заболяване. Но ние не можем да се сърдим на никого, човек сам избира начина си на живот и на поведение. Целта ни е да помогнем. Да помогнем, на първо време с добра дума и психически да въздействаме на хората. По нататък ще работим за разрешаване на проблемите, които са много. На първо място - нямаме онкодиспансер в Добрич и това е голям пропуск. В страната има доста сдружения - около 10-11, те са изградени в големите градове. Много силно работят във Велико Търново, в Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково. Но те имат онкодиспансери, имат помощта на онколозите. Надявам се и ние да привлечем такива специалисти.

- В предварителния разговор споменахте, че сте участвали в среща във връзка с Националната кампания срещу рака на гърдата. Бихте ли разказали?

- На 17 септември във Варна се състоя предварителна работна среща във връзка с провеждането на националната кампания. Участие в нея взеха организации и личности, които подкрепят и искат да направят нещо за онкоболните в България. Присъстваха Зорка Първанова, под чийто патронаж се провежда кампанията, народните представители Емилия Масларова и д-р Антония Първанова, зам.-министърът на здравеопазването, онколози, шефове на онкодиспансери от цялата страна. На срещата приехме план за работа във връзка с провеждането на кампанията, отворено писмо до българските жени. Поканиха ни и в парламента - да ни видят нашите депутати и да се запознаем. На 3 октомври бе кросът, който се проведе в София. Искам да спомена, че в инициативата участие взе и Международният дамски клуб, от чийто председател г-жа Новак - съпруга на посланика на Чехия у нас, съм очарована. 

- Какво е Вашето мнение за кампанията за борба с рака, която се провежда през този месец в цялата страна? Смятате ли, че жените само кампанийно, веднъж в годината през този месец октомври трябва да си обръщат внимание, особено ако имат съмнение, че имат някакъв проблем?

- Мнението ми за тази кампания, като средство за разгласа, за възбуждане на общественото мнение, е положително. Но ако всички тръгнат да се преглеждат - това просто е безсмислено. За мен е по-важно жените да познават тялото си, да знаят как те сами да се изследват, по какъв начин да го правят, за да установят ако имат някакви аномалии. Мамографите и специалистите са втората стъпка - първата стъпка сме самите ние.

- Какво сочи статистиката за Добричка област, колко са болните жени от рак на гърдата?

- Статистиката сочи, че в онкодиспансера във Варна са регистрирани 4022 души от Добричка област със злокачествени заболявания. От тях 750 са с рак на млечната жлеза.  

- Какво е становището Ви за разкриването на онкодиспансер в Добрич?

- Според мен имаме нужда от онкодиспансер. От тези 4 000 болни, сигурно 80 процента са с трети и четвърти стадий и просто нямат възможност да пътуват до Варна - за прегледи, за някои лекарства, които не се изписват в Добрич. Според мен е задължително този областен град да има диспансер. 

- Какво бихте посъветвали жените, които установят, че имат някакъв проблем, какви стъпки да предприемат?

- Задължително да търсят онколог. Няма смисъл човек да се обръща към хирурзи или да ходят на мамограф, а да се обърнат към специалиста. Мамографията е една по-нататъшна стъпка, сега всички тръгнаха да си правят такива прегледи. Няма смисъл - това е рентген, това е облъчване. А пък ракът на млечната жлеза е повърхностен, той се опипва, дори и в ранен стадий. Препоръчвам на жените да не отлагат. А просто целогодишно, всеки месец да си изследват тялото и да търсят помощ от специалист, ако установят нещо. 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 

 


Сходни връзки

750 ДОБРУДЖАНКИ СТРАДАТ ОТ РАК НА ГЪРДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди