изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:39 EEST
Промени в облагането на доходите на лица и фирми    
НовиниНОВИТЕ ДАНЪЦИ ПРЕЗ 2005 Г. Начало на семейно подоходно облагане



На днешното си заседание правителството прие промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица, с които се намаляват ставките за всички доходни групи с изключение на високо доходните групи над 250 и 600 лева. За тях ставката вече е намалена от 29 на 24%, съобщи финансовият министър Милен Велчев.

На останалите доходни групи ставката се намалява с 2%. За доход от 150 до 250 лева ставката се намалява от 22 на 20%, за доходите от 130 до 150 лева - 10%, защото се увеличава необлагаемият минимум от 120 на 130 лева.

Въвежда се начало на семейно подоходно облагане. За семейства с 1 дете облекчението е 360 лева от облагаемия доход, за 2 деца - 780 лева и за 3 деца – 1 114 лева. Финансовият министър обясни, че когато в семейството има едно дете при доход на член на семейството от 182 лева на месеца, няма да се плаща никакъв данък общ доход. За семейство с две деца това важи при доход 225 лева.

Прогнозната средна работна заплата за следващата година е 336.69 лева. В такъв случай, при едно дете в семейството ще се плащат 22.50 лв на месец, като намалението е 7.25 лева. При две деца ще се плаща 17.75 лева, а намалението е с 15 лв месечно.

Правителството прие промени в закона за корпоративното подоходно облагане. Ставката върху данък печалба се намалява от 19.5 на 15%, а от 30 на 50% се увеличават амортизационните отчисления за материални активи.

В областта на застрахователния бизнес, данъкът върху застрахователната премия ще бъде 4% за животозастраховане и 7% за общо застраховане. Данъкът върху административните разходи се намалява от 20 на 17%.

В приетите днес промени в Закона за ДДС, срокът за възстановяване на ДДС за фирмите износителки се намалява от 45 на 30 дни.

Промените в Закона за местните данъци и такси премахват данък наследство и пътния данък.

Велчев каза, че ще има среща с Националното сдружение на общините (НСОРБ) по съгласуването с тях на проектобюджета и на тази среща ще бъде обсъден въпросът за премахването на пътния данък, за който общините настояват да остане, защото е източник на доходи за тях, както и настояването на общините сумите от патентния данък да остават в местните бюджети.
В приетите днес промени в данъчните закони не са предвидени средства за фонда за лечение на тежко болни деца, който предстои да бъде създаден по инициатива на НДСВ, но все още не е обсъден с коалиционните партньори на партията - каза Милен Велчев. Данъчни облекчения за дарителите за този фонд ще се предвидят в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2005 г., с който ще се създаде този фонд. ДИР.БГ

 


Сходни връзки

Промени в облагането на доходите на лица и фирми | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди