изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:35 EEST
Разочаровани сме, че ЕС не зае по-твърда позиция по въпроса с българските медици в Либия, заяви Пол Хавиланд    
Европейски съюз  София/Лондон. Много сме разочаровани и всъщност доста шокирани от това, че ЕС не зае по-твърда позиция по въпроса с осъдените на смърт български медици в Либия. Това заяви за РФИ журналистът Пол Хавиланд от авторитетното британско списание “Бритиш медикъл джърнъл”.

“Много сме разочаровани и всъщност доста шокирани от това, че ЕС не зае по-твърда позиция по този въпрос. Прочетохме например, че полският външен министър г-н Чимошевич е бил притеснен от задържането на българските медици. Сега, може би преводът не е добър, но си мисля, че той може да бъде повече от притеснен и това не е просто задържане. Всъщност това е смъртна присъда. От една страна е хубаво, че европейските министри ще повдигнат този въпрос, но съвсем не е достатъчно да се каже, че те биха искали да направят нещо. Според мен, когато си имаш работа с човек като полковник Муамар Кадафи трябва да наложиш условия и трябва да заемеш много твърда позиция”, подчерта Пол Хавиланд.
Министърът на външните работи на Испания Мигел Анхел Моратинос поиска либийските власти да приемат “благоприятно решение” във връзка с петте български медицински сестри, осъдени на смърт през май, предаде по-рано днес испанската агенция “Еуропа Прес”. Същевременно външните министри на 25-те се срещнаха в Люксембург и ще вдигнат оръжейното ембарго над Триполи, наложено през 1986 г.
Подобно решение преминава през преразглеждането на присъдата или освобождаването на медиците, което желае българското правителство от самото произнасяне на присъдата, коментира агенцията. “Ще обсъдим по какъв начин може да се постигне напредък, както и да отправим ясни послания към либийските власти какво трябва да направят и да се насочат към добра посока”, отбеляза испанският дипломат номер едно.
Моратинос допълни, че лично той смята, че никога не е било “много благоприятно” налагането на санкции. “Вярвам, че ембаргото като мярка не помага. Необходими са механизми, последователност и надзор. Най-важното е да се води диалог и сътрудничество”, подчерта министърът на външните работи на Испания.
ЕС призова през май либийските власти да преразгледат присъдата, произнесена срещу петте български медицински сестри и палестински лекар по обвинение, че преднамерено са заразили със СПИН над 400 либийски деца със СПИН, 43 от които вече са починали, припомня “Еуропа Прес”, като допълва, че според присъдата, екзекутирането на обвиняемите трябва да стане чрез разстрел.
Външните министри на 25-те ще приемат единодушно днес решение да бъдат вдигнати оръжейните санкции над Либия, отбелязва още “Еуропа Прес”.
Европейският съюз запазва натиска над Либия във връзка със съдбата на петте български медицински сестри, осъдени на смърт за преднамерено заразяване на над 400 либийски деца с вируса на СПИН, въпреки че е готов да вдигне оръжейното ембарго над Триполи, предаде по-рано АФП.
Министрите на външните работи на ЕС изразиха безпокойство по повод съдбата на медиците, отбелязва АФП.
“Много сме загрижени за съдбата на българските медици”, заяви при пристигането си в Люксембург за среща с европейските си колеги външният министър на Испания Мигел Анхел Моратинос. “Ще обмисляме как можем да отправим ясно послание към либийските власти да се насочат към правилната посока”, добави дипломатът.
Намираме се в неудобна ситуация, поради факта, че няколко български граждани са задържани в Либия”, заяви полският външен министър Влоджимеж Чимошевич. Той, обаче, посочи, че "трябва да отбележим, да реагираме на позитивните промени".

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Разочаровани сме, че ЕС не зае по-твърда позиция по въпроса с българските медици в Либия, заяви Пол Хавиланд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди