изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:06 EEST
ГАРИ ПЛЕЙЪР ЩЕ ПРАВИ 2 ГОЛФ ИГРИЩА ПО ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ    
Новини

   Голф дизайнер No.2 в света идва през ноември у нас. Южноафриканецът е сред 10-те велики голфери за всички времена

Голф играчът Гари Плейър, спортист на света за 2003-та година за цялостна спортна кариера, ще бъде дизайнер на две голф игрища по Българското Черноморие, съобщава личният му сайт. Терените се намират между Каварна и Балчик и са представени със снимков материал.



“Скоро България ще влезе в Европейския съюз и ние очакваме популярността на голфа в страната да нарастне стремително”, казва Гари Плейър. Игрищата ще бъдат от световен шампионатен вид. На тях ще се провеждат международни състезания.

Игрищата носят проектни имена “Тракийски скали” и “Панорамика”. Предвижда се изграждането на апартаменти, вили, хотел и балнеология. Голф моравите се намират относително близо една до друга, но ще дават уникален игрови опит, твърдят от екипа на Гари Плейър във Флорида, САЩ.

“Искаме да направим най-модерния голф курорт на Балканите”, казва Цонко Цонев, кмет на Каварна. Затова и дизайнерът е от най-висока световна класа. Голф комплексът край Каварна ще разполага и с тренировъчно игрище.

Гари Плейър е голф дизайнер номер 2 в света, сочи изследването на “Голф рисърч груп”. Първото място и в дизайна държи легендарният голфер Джак Никлъс, все още недостижим като играч с победите си в 18 турнира от Големия шлем. Най-скъпо платеният голф дизайнер в света Том Фацио е на трето място. /Възнаграждението на Том Фацио за дизайн на едно игрище наближава два милиона долара./

За класацията в дизайна са проучени 30 хиляди игрища в света от 1987 г. насам. Създадените от Гари Плейър игрища впечатляват особено с таксите за игра, членството и застроеното край голф моравите, отбелязват от “Голф рисърч груп”. Той започва да се занимава с голф дизайн през 80-те години на ХХ век. Дизайнер е на повече от 200 игрища.

Гари Плейър ще пристигне у нас в началото на ноември, съобщиха от София негови партньори. Самият голфер също очаква с вълнение посещението си в България.

Гари Плейър е роден на 1 ноември 1935 г. в Йоханесбург, Южна Африка. Баща е на 6 деца. Има 13 внуци. Живее в Палм Бийч, Флорида. В професионалния голф влиза 18-годишен в 1953 г. През спортната си кариера е спечелил 163 голф турнира. Само от състезания е заработил над 11 млн. долара.

Южноафриканецът има обикновени физически данни - висок е 173 см и тежи около 70 кг. С упоритост, усърдие, много тренировки и супертехника той е пример за поколения голфери как се побеждава и с нормална физика. Гари Плейър е шампион в различни турнири 27 години непрекъснато. Единствен в света има победи в три различни десетилетия на най-старото и престижно първенство – British Open. Носител е и на Голям шлем с победи в 4-те най-важни турнири. Спечелил е 9 големи титли. Единствен е побеждавал 5 пъти в световния мач плей шампионат.

Гари Плейър е член на Световната голф зала на славата и е неин планетарен посланик. Той е и най-много пътуващият спортист на земята. Прелетял е над 13 милиона мили.

С идването на световен играч и дизайнер като Гари Плейър у нас България прави първи крачки да се превърне във Флорида на обединена Европа. Югоизточният щат Флорида е Меката на голфа в САЩ. Климатът на разположената ни в Югоизточна Европа страна позволява игра на голф около 10 месеца годишно при благоприятни условия като слънце, температура, влага, вятър, атмосферно налягане. Наше предимство пред Флорида е липсата на урагани. Ураганите “Франсис” и “Джейн” през последните седмици разрушиха стотици игрища във Флорида и нанесоха щети за милиона долари.

Гари Плейър има 4 голф академии по света. Той е един от двамата голфери, които са удостоени с титлата “Доктор хонориус кауза” по право в Университета в Сейнт Андрюс, най-старото висше училище в Шотландия от 1413 г.

Сейнт Андрюс е духовната столица на шотландците. В това градче се намира и Домът на голфа. От Сейнт Андрюс управляват голфа в над 130 страни, включително България. Градчето разполага с 5 голф игрища, а в радиус на 30 км има още 40 голф морави.

В университета в Сейнт Андрюс учи принц Уилям, син на Даяна и Чарлз, и внук на британската кралица. Чичото Андрю и дядото Филип на принц Уилям също са голфери в най-реномирания местен клуб, където почетен член е Гари Плейър. Градчето е именувано на Свети Андрей, патрон на Шотландия. Свети апостол Андрей е минавал през нашето Черноморие.

С две игрища от световна класа на дизайнера Гари Плейър между Каварна и Балчик туризмът по крайбрежието ни ще придобие нов качествен облик за изненада на мнозина в тези два града, в областния Добрич и даже в София. Преките приходи в голф туризма /само за игра и пътувания/ достигат в света годишно 15 милиарда долара. Два пъти повече доход носи обслужването. Голф туризмът бележи ръст от над 10 % ежегодно.

Студенти от Международния колеж в Добрич вече са имали възможност да навлязат частично в играта на голф пътинг терена в Албена. Част от тях са били на стаж в голф игрища и курорти в Германия, Франция, САЩ, където практикуват обслужване на голф обществото.

В близките години България ще се превърне в предпочитана голф дестинация. Дали Каварна, Балчик или Албена ще станат българският Сейнт Андрюс е въпрос на време. Хубавото е, че първите шампионатни голф игрища от световна класа у нас ще бъдат в Добруджа.Румен ТОДОРОВ

 


Сходни връзки

ГАРИ ПЛЕЙЪР ЩЕ ПРАВИ 2 ГОЛФ ИГРИЩА ПО ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГАРИ ПЛЕЙЪР ЩЕ ПРАВИ 2 ГОЛФ ИГРИЩА ПО ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ
Автор: Anonymous да 2004-10-12 @ 14:23 EEST
Tova e varha,bravo na Albena!Saga moga da kaza 4e sam gord,tova e putqt,xorata otdsvna sa tam

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди