изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:53 EEST
Пратеник на Буш лобирал Ирак да плати на Кувейт дължими милиарди    
Новини   Иначе мисията на Джеймс Бейкър е да обикаля света, за да убеждава кредиторите на Ирак да опростят 200-милиардния дълг на страната

Специалният пратеник на US президента Джордж Буш - Джеймс Бейкър, който обикаля света, за да убеждава кредиторите на Ирак да опростят 200-милиардния дълг на страната, всъщност работи за фирма, опитваща се да принуди Ирак да изплати 27 млрд. долара компенсации на Кувейт заради първата война в Персийския залив, разкрива на уводно място британският вестник "Гардиън".

Според изнесеното от вестника Бейкър няма да се обогати лично, но консорциумът, част от който е и компанията му "Карлайл груп", може да спечели милиони под формата на комисионни и хонорари за консултантски услуги, информира Българската редакция на Би Би Си в прегледа на британската преса.

Катлийн Кларк, преподавателка по право във Вашингтонския университет, окачествява това като "класически конфликт на интереси".

Бейкър, бивш държавен секретар на САЩ, бе назначен като специален пратеник за Ирак през декември м.г., без да получава възнаграждение за това, а Буш определи доброволната му активност като "благородна мисия". .

Ирак има към Кувейт и 30 млрд. долара държавен дълг.

В консорциума се споменава и името на предишния държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.

Темата е разработена по-подробно в американското списание "The Nation" под заглавие "Двойнственият живот на Джеймс Бейкър".

Ирак дължи на различни страни около 120 млрд. долара, като 40 млрд. от тях са към 19-те най-богати държави кредиторки, т.нар. "Парижки клуб", припомня "Уошингтън таймс". Останалите 80 млрд. са дължими предимно към близкоизточните държави.

България има да получава от Багдад 1,2 млрд долара, като на неотдавнашната годишна среща във Вашингтон на МВФ и Световната банка финансовият министър Милен Велчев е изразила твърда позиция, че не може да си позволи значително опростяване на иракския дълг.

В Токио стартира международна конференция на страните донорки, на която над 50 държави ще обсъдят перспективите за следвоенното възстановяване и финансирането на проекти, информира междувременно РФИ-България (RFI.bg).

Очаква се да бъде съгласувана схема за разпределение на 13,6 млрд. долара за възстановяване, които страните донори обещаха на предишната конференция в Мадрид.

Според японски представители, цитирани от ИТАР-ТАСС, е възможно на форума да бъдат направени нови предложения за финансова помощ на Ирак, включително от ЕС и Иран.

Иракският министър на планирането Махди ал Хафез представя списък на 300 проекта на обща стойност 34 млрд. долара, свързани с възстановяването на инфраструктурата на страната, създаването на нови работни места и обучението на персонал.

Япония предложи 40 млн. долара за организирането на изборите в Ирак през януари, а за 25 ноември в Египет е насрочена нова конференция.

http://news.netinfo.bg/

 

 


Сходни връзки

Пратеник на Буш лобирал Ирак да плати на Кувейт дължими милиарди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди