изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:33 EEST
Енергийни проекти доминират разговорите на Путин в Китай    
По света  Руският президент Владимир Путин пристигна в четвъртък на тридневно официално посещение в Китай по повод 55-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, което ще бъде доминирано от въпроси, свързани с енергетиката и търговията, предадоха световните агенции.

Според ИТАР - ТАСС главната цел на визитата на руския президент в Китай е приключването на продължилото вече 40 години определяне на 4300-километровата граница между двете страни.

Преди да отпътува за Китай Путин каза, че решението за избор на трасе на петролопровод от Сибир ще е подчинено изяло на руските интереси.

Двете азиатски страни, които изпитват глад за петрол, предлагат огромни инвестиции на Москва, за да избере предпочитаното от всяка една трасе на петролопровода, предаде ББС.

Китайският министър - председател Ху Цзинтао обеща инвестиция от близо 12 милиарда долара (9.75 млр. евро) в руския енергиен сектор по време на разговорите си в Москва през септември.

Японското правителство също обеща най-малко 5 млр. долара инвестиции в неразвития руски далекоизточен регион.

  В интервю пред китайски медии преди визитата руският президент Путин каза, че геополитическият спор за маршрута на петролопровода все още не е решен.

"Преди всичко, ние трябва да се водим от собствения си национален интерес. Ние трябва да развиваме източните територии на Руската федерация, териториите на Далечния изток", казва Путин в разпространения от Кремъл текст на интервюто.

По думите му, Русия приветства намеренията на Китай за инвестиции в руската икономика, но настоява Пекин да вложи парите в сектори различни от енергетиката.

"Ние бихме искали тези инвестиции да бъдат справедливо балансирани...и те на първо място трябва да бъдат съсредоточени във високи технологии", казва той.

Президентът Путин също така обеща да проведе "напълно честна" дискусия с китайския президент Ху Джинтао по тези теми.

Посланието на Путин, че Русия поставя на първо място собствените си интереси, може да бъде изтълкувано от китайците като отхвърляне на тяхното предложение, отбелязва кореспондентът на ББС в Пекин.

Петролопроводът към Китай ще е с дължина 2 400 км от сибирския град Ангарск до рафинериите Дейджинг в североизточен Китай.

Стойността на проекта се изчислява на около 3 милиарда долара, макар че различните изчисления варират.

Предпочитаното от Япония трасе е дълго 4 100 км от град Тайчет до японското пристанище Находка. Този проект е четири пъти по-скъп в сравнение с китайския маршрут.

Очаква се по време на визитата на Путин в Китай да бъдат подписани редица споразумения в областта на космическите полети, атомната енергетика и високите технологии.

В съвместното комюнике от разговорите да бъде засегната борбата с тероризма.

Двете страни са обвинявани, че използват войната срещу тероризма, за да нарушават човешки права. И Русия, и Китай, отговориха с обвинения към останалите страни, че използват двойни стандарти в борбата срещу тероризма.

http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

Енергийни проекти доминират разговорите на Путин в Китай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди