изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:13 EET
50 ГОДИНИ ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА "СВ. ПЕТКА ТЪРНОВСКА В БАЛЧИК    
ОбществоДнес на Петковден (14 септември), църквата "Св. Петка Търновска" в Балчик отбеляза 50 години от освещаването си.

Празникът започна със света литургия и продължи с тържество на децата от неделното училище по вероучение към църквата. След тържеството бе осветен оброк за благословение. Много граждани уважиха празника и дойдоха да запалят свещ и да се вслушат в божието слово.
Църквата "Св. Петка" е осветена на 14 ноември 1954 г. от Варненския и Преславски митрополит Йосиф и посветена на св. Петка Търновска. Строежът й е започнат още през 1935 г. от румънските власти, но е довършена доста по-късно, благодарение средствата и труда на местните християни. През последните години е поставен изящен нов дърворезбован иконостас, подновена е вътрешната фасада, а дворът е ограден с масивна каменна ограда. През 2003 г. по проекта "Работа с деца", финансиран от фондация "Покров Богородичен", се преустрои помещение в неделно училище, в което сега изучават християнските традиции 30 деца. Попълни се библиотеката на църквата, която вече съдържа повече от 600 книги на различна тематика. От община Балчик се отпуснаха средства за подмяна на подовата настилка. Предстои да се облагороди църковният двор с дървета, храсти, цветя, както и да се направят алеи с пейки и детски кът. Идеята на Църковното настоятелство е да се изгради духовно-енорийски център в двора на храма с трапезария за социално слаби граждани.

Боряна БОЖИДАРОВА
 


Сходни връзки

50 ГОДИНИ ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА "СВ. ПЕТКА ТЪРНОВСКА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди