изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:01 EEST
Либия можела да смекчи позицията си за българките    
Новини   Има признаци, че либийското ръководство ще изостави досегашната си твърда позиция по случая с осъдените български медицински сестри и палестинския лекар, предаде агенция ДПА.

 четвъртък германският канцлер Герхард Шрьодер пристигна на официално посещение в Либия и разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи. Очаква се в петък двамата отново да се срещнат - в палатка в околностите на Триполи. Според Шпигел, Германия ще постави въпроса за бързото разрешаване на случая с българските медици.

Правителствени източници, цитирани от Асошиейтед прес, заявиха по-рано, че се очаква Шрьодер да повдигне въпроса за състоянието на човешките права в Либия и по специално за петте български медицински сестри и палестинския лекар, които са осъдени на смърт по обвинения в предумишлено заразяване на повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН.

Часове след произнасянето на смъртните присъди на 6 май т.г. Шрьодер обеща на гостуващия в Берлин български премиер, че ще направи за тях всичко, което е по силите на един германски канцлер.

Според ДПА, още преди да пристигне в Либия, канцлерът е разговарял по телефона с Муамар Кадафи и е помолил за бързо освобождаване на медиците.

Очаква се Върховният съд на Либия да произнесе второинстанционна присъда по случая в началото на 2005 г. От решаването на случая зависи по-нататъшното сближаване на Триполи с Брюксел, което получи мощен тласък с решението на външните министри на ЕС тази седмица да вдигнат санкциите срещу Либия, включително и оръжейното ембарго.

Либия е единствената страна от района на Средиземно море, която досега няма официални отношения с ЕС, отбелязва ДПА.

Организации за защита на човешките права твърдят, че Либия несправедливо е обвинила медицинските работници, за да прикрие лошите условия в нейните здравни заведения, отбелязва Асошиейтед прес.

Либия често е критикувана за нарушаване на човешките права, а дисиденти съобщават за наличието на политически затвори и за изтезания.

Въпросът за човешките права обаче е пренебрегван от Кадафи и не влиза в мерките, предприети от Триполи за нормализиране на отношенията със САЩ и Европа, коментира агенцията.

Германия се фокусира върху бизнес партньорството с Либия

Първата визита на германски канцлер в Либия е поредният пример за напредващото сближаване между Либия и Запада.

Последните пречки пред посещението отпаднаха преди две седмици, когато Триполи изплати първата част от компенсациите за жертвите от атентата в дискотека в Западен Берлин през 1986 г.

Пред репортери на летището в Триполи Шрьодер каза, че промяната в политиката на Кадафи е "наистина забележителна" и добави, че новият му курс заслужава "всякаква подкрепа".

Германия е вторият по важност търговски партньор за Либия след Италия, а Либия е четвъртият по значимост износител на петрол за Германия. Стокообменът между двете страни за миналата година възлиза на 2,3 милиарда евро.

Канцлерът е съпровождан в Либия от 25-членна бизнес делегация.

Двамата с Кадафи разговаряха снощи на нощен прием по случай настъпването на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде ДПА.

Шрьодер отказал на Кадафи компенсации за останали от войната мини

Кадафи поискал компенсации за мините, поставени на либийска територия през Втората световна война от германските войски, и подчертал, че те все още убиват и раняват хора.

Канцлерът Шрьодер отхвърлил либийските искания и отбелязал, че за да се нормализират отношенията между двете страни, е необходимо да се гледа напред.

Гостът е отправил покана към Кадафи да посети Германия в удобно за него време, която Кадафи приел.

Според германски правителствени източници Кадафи е похвалил Германия и Франция за позицията им за войната в Ирак и е отправил критики към САЩ за политиката им спрямо Багдад и израелско-палестинския конфликт.

Шрьодер отхвърлил като цяло обвиненията срещу Вашингтон, както и идеята, че Европа и арабските страни трябва да се обединят срещу САЩ.

Шрьодер избегна прегръдка и целувка от Кадафи

В сцената имаше нещо оперетно, пише агенция ДПА по повод състоялата се първа среща между германския канцлер и либийския лидер Муамар Кадафи.

Домакинът - облечен с бедуинско наметало върху червената си копринена риза, посрещна канцлера Шрьодер в палатката.

Герхард Шрьодер, в обичайния си официален тъмен костюм, решително пристъпи към домакина и погледна в лицето човека, чиито агенти бяха отговорни за многобройни терористични актове в цял свят през последните десетилетия.

Двамата се здрависаха, но Герхард Шрьодер запази лека дистанция, за да избегне риска да бъде прегърнат или дори целунат от Кадафи, както повелява арабският обичай. Подобни снимки в никакъв случай не биваше да обиколят света, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

По време на срещата двамата са вечеряли с нискокалорични храни - салати, лютива супа, риба и месо с ориз. Те са си разменили любезности и за радост на домакина си Шрьодер е цитирал откъси от "Зелената книга" на либийския лидер.

След срещата Герхард Шрьодер се натъкнал на стадо камили, които мирно пасяли пред палатката на либийския лидер и от които той получава ежедневната си укрепваща напитка. Муамар Кадафи смята за най-добро блюдото, приготвено от камилско мляко, вода и фурми, отбелязва ДПА.

Агенцията посочва, че не е изключено канцлерът Шрьодер скоро да види някои от тези камили и близо до канцеларията си в Берлин, след като Муамар Кадафи прие поканата му за посещение в Германия. А обичаите повеляват либийският лидер да донесе със себе си не само палатката си, но и няколко камили - за да може и в чужбина всяка сутрин да има прясно мляко.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Либия можела да смекчи позицията си за българките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди