изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:39 EEST
Бюджетните средства - за “наши хора”    
Общество   Балчик Инфо: 12 са проектите в община Балчик, с реализирането на които ще се разкрасяват общински обекти.

Общата сума, която се харчи за възстановяване на селски читалища, чешмички, буренясали тротоари и площадки, ще бъде близо 85 000 лева и се финансира от излишъка в републиканския бюджет. Става дума за станалите популярни с името “малки демонстрационни проекти”, които заедно със загрижеността на правителството за благоустрояването на села и паланки в последната година преди изборите демонстрираха и способността да се раздават държавни пари на свои хора. Изпълнители на десет от общо 12-те обекта са фирмата на общинския координатор на НДСВ и член на местния парламент Тодор Тодоров – ЕТ “Стройперфект” и ЕТ “Арка” – фирма на доказалия лоялност към управляващите по време на последните местни избори и съветник от ДПС, Бедри Мустафов.
Работата по подновяване на фасади на читалища и оформяне на градинки в балчишко вече започна, като в проектите е залегнало авансово раздаване на 30% от предвидената сума. Един процес, който /вероятно случайно/ съвпада със закупуването тия дни на скъпо ауди от местния НДСВ-координатор Тодоров.
Одобрените проекти в цялата страна са 2500 и за тях се заговори след писмо на Николай Свинаров до регионалните лидери на жълтата партия в началото на лятото. Сред критериите, на които трябва да отговарят демонстрационните проекти, са те да бъдат по идея на местното население, да бъдат значими, да се реализират в рамките на 3 месеца, да са трайни и да са в рамката от 3 000 до 10 000 лв.
След публикации в медиите стана ясно, че на много места специално за т.нар. демонстрационни проекти са се създали неправителствени организации, каквито бе препоръчително да кандидатстват за финансиране и в които на практика влизат близки до НДСВ и ДПС фирми. Така зад фасадата на загрижеността за благоустрояването на обществените обекти лъсва стремежът за облагодетелстване на определeни хора. Нещо повече – вестник “Сега” публикува мнението на Емилия Масларова от БСП, според която част от парите, давани за демонстрационните проекти, ще влязат в партийната каса на НДСВ.
Подобно на редица успешни холивудски заглавия и у нас екшънът с финансирането на свои хора ще има своето продължение. Предстои приемането документите за  “демо-проекти ІІ” – също финансирани от бюджетния излишък, харченето на който бе повод за недоволство и от президента Първанов преди дни.

 


Сходни връзки

Бюджетните средства - за “наши хора” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди