изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:05 EEST
$ 800 МЛН. ЩЕ НАДХВЪРЛИ ИЗНОСЪТ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ ДО КРАЯ НА 2004-А    
ЗемеделиеОт 2007 г. въвеждаме похектаровото подпомагане на производителите, съобщи в Добрич земеделският министър Мехмед Дикме. Той е категоричен, че е нужна по-голяма самостоятелност на научните институти

Експортният потенциал на България постоянно ще нараства. Дори през неблагоприятната 2003 г. от страната ни бяха изнесени селскостопански стоки на стойност 783 милиона долара. Очаква се за 2004 г. експортът на надхвърли 800 милиона долара, още през 2005-2006 г., дори преди влизането ни в ЕС, той вероятно ще е над 1 милиард долара. Това прогнозира в Добрич министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме. Той съобщи, че до момента от страната ни са изнесени над 600 000 тона пшеница, половината за ЕС. "България е с най-добър потенциал не само на Балканите, но и в Европа, по износ на слънчоглед" - каза М. Дикме, позовавайки се на доклад на Департамента по земеделие на САЩ. Производството на маслената култура тази година било рекордно, до момента били прибрани 994 572 тона слънчоглед, като се очаквало те да надхвърлят 1 милион тона. В света производството било по-малко в сравнение с предходната година - както в страните от ЕС, така и в САЩ. Украйна и Русия пък били произвели основно за задоволяване на вътрешния си пазар. Към момента били изнесени над 100 000 тона слънчоглед, 80 процента от тях за Турция. Очаквало се експортът да се разшири и в ЕС. "България не внася от нито една страна от Балканския полуостров зърнени храни, а изнася за всички", подчерта Дикме. В страната т.г. били произведени 3 800 000 тона пшеница, милион тона ечемик, очаквало се и реколтата от царевица да е около 1,7 милиона тона. В страната ни ще бъдат засети около 11 милиона декара пшеница.

През следващата седмица държавата ще се намеси и чрез Държавен резерв ще изкупи 55 хиляди тона продукция, каза М. Дикме. На борсата ще могат да играят и производители с по 1000 тона продукция, а не както досега - над 5000 тона. "С изграждането на интевренционална агенция част от складовете ще излязат от Държавен резерв и ще преминат към нея", каза министърът. Бъдещата агенция щяла да бъде финансирана от Европейската комисия.

М. Дикме се обяви категорично срещу налагането на ДДС върху отпусканите субсидии в селското стопанство. Производител се жалва, че така реално получават 70 процента от помощта. Особено тежко било положението с млекопроизводителите. Те получавали по 5 стотинки за литър първокачествено мляко, а връщали под формата на ДДС 1 стотинка. В момента се водели разговори с Министерството на финансите за решаване на проблема. 

Подпомагането на земеделските производители върви от намаляване дела на кредитите за сметка на субсидиите, каза М. Дикме. Увеличавал се и броят на подпомаганите площи - през 2001 г. те са били под 1 милион декара, докато т.г. са над 3 милиона. През 2004 г. за есенната сеитба били отпуснати 38 млн. лв, от тях 29 млн. - субсидии. Растял и броят на подпомаганите - в Добричка област т.г. те са 1 028. Министърът съобщи, че от 2007 г. в България ще бъде въведено похектарното подпомагане - производителите ще получават субсидии на база обработваеми площи, а не вид на земеделската култура, за цялото количество площи, които обработват. Така с влизането ни в ЕС те ще получават по 14 лева на декар, през 2013 година се очаква сумата да нарасне до 36 лева на декар. 

Трябва да бъде дадена по голяма свобода при вземане на решения на научните институти у нас, категоричен бе Дикме. Намесата на държавата трябвало да е дотолкова, че да възлага решаването на държавни задачи и да ги субсидира. 

 


Сходни връзки

$ 800 МЛН. ЩЕ НАДХВЪРЛИ ИЗНОСЪТ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ ДО КРАЯ НА 2004-А | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди