изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:10 EEST
ОТКРИ СЕ ИЗЛОЖБА НА ЯНКО АТАНАСОВ    
Култура

Изложба на добруджанския художник Янко Атанасов /1926-1999/ бе открита вчера в галерията в Добрич. Сред многобройните платна, рисунки и графики, непоказвани досега, са подбрани 54 творби от ателието на художника. В зали 1 и 5 на галерията са показани живописни картини на историческа тематика, пейзажи от родния край на автора и интериори.



Художникът Янко Атанасов е роден в Добрич, където завършва средното си образование. След това работи като художник в добричкия театър, а от 1959 до 1965 г. е студент в Художествената академия в София - в специалността "Декоративно-монументална живопис" при проф. Георги Богданов. Като студент Янко Атанасов участва в реставрирането на храм-паметника "Александър Невски", Рилския манастир, Скалните църкви в с. Иваново /Русенско/ и Бачковския манастир. Творецът е директор на добричката художествена галерия до 1975 г. Янко Атанасов е член на Съюза на българските художници и един от основателите на Дружеството на художниците в Добрич. Той е участвал в много регионални, национални и международни изложби. Активно работи в областта на живописта, монументалните изкуства, графиката, сценографията и пространственото оформление. Основна тема в творчеството му е историята на родния край.
 


Сходни връзки

ОТКРИ СЕ ИЗЛОЖБА НА ЯНКО АТАНАСОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди