изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:39 EEST
30 ПРОЦЕНТА ОТ ГОРСКИТЕ ПОЯСИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСЕКАТ    
Земеделие30 на сто от полезащитните пояси са в много лошо състояние и трябва да се изсекат изцяло, обяви вчера шефът на лесничейството в Генерал Тошево инж. Никола Симеонов.

"Причините за лошото състояние на горските пояси не са само климатичните условия, а и фактът, че до 80-а година не бе изяснена собствеността им. Има 1266 пояса, които представляват 45 процента от държавния горски фонд на лесничейството. 50 процента от акацията е в лошо състояние. След направената инвентаризация, поясите  могат да бъдат разделени на четири категории - много лошо състояние /30 %/, лошо санитарно състояние, добро състояние и с нови насаждения. В горите - според възрастта, трябва да се извършат лесовъдни мероприятия, които да помагат на растежа. Има пояси, в които - откакто са засети, нищо не е правено. Това е негативно за гората и налага спешна сеч. Искам да отбележа, че 100% от това, което се изсича, после на 100% се възстановява. Тази година има за изкореняване 154 декара пояси. Те ще бъдат залесени на пролет с червен дъб, липа, ясен и други", обясни инж. Симеонов.

Дърветата вече били на пределна възраст. Така например, акацията трябва да се сече на 25- 30 години, а в момента дърветата са на 45-50 години. Инвестициите, които държавата е вложила при изграждането на поясите през 50-те години, ще се възвърнат изцяло през 2020 година. Тази година за различни видове сеч са включени 103 пояса на обща площ 1800 декара. Като цяло инвестицията за изграждането на един пояс възлиза на близо 400 лева.

В Генерал Тошево вчера бе даден стартът на Българо-швейцарската програма за многофункционално стопанисване и планиране на горите. Програмата е за 15 години и е въведена пилотно в шест общини у нас- Батак, Берковица, Тетевен, Гърмен, Несебър и Генерал Тошево.

 


Сходни връзки

30 ПРОЦЕНТА ОТ ГОРСКИТЕ ПОЯСИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСЕКАТ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
30 ПРОЦЕНТА ОТ ГОРСКИТЕ ПОЯСИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСЕКАТ
Автор: Anonymous да 2005-01-18 @ 11:24 EET
bulgarinut iska da se4e da uni6tojava a znae li s kakuv trud sa napraveni tezi poiasi a znae li se 4e 6te budat vustanoveni mai 4e na dosta takiva obe6taniia sme se oslaniali 6te izturpim i tova

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди