изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:06 EEST
ВЪЗСТАНОВЯВАТ ФИЛИПОВАТА КРЪЧМА    
Култура

В село Красен възстановяват друг паметник на културата от Йовково време - църквата "Св. Николай Летний"



Община Генерал Тошево кандидатства за средства от демонстративните проекти за възстановяване на Филиповата кръчма в добруджанското село Красен, съобщи зам.-кметът на общината Георги Георгиев. 

Последните двама наследници на Филип Сивков от Румъния са подписали акта за дарение и къщата, където Йордан Йовков е творил, вече е собственост на Сдружението "Песента на колелетата". Общината има 1/7 дял от Филиповата кръчма, тъй като е изплатила обезщетение при реституцията. През 1992 година една от дъщерите на Филип Сивков, която живее в Букурещ /Румъния/, получила обезщетението си от кметството. Това означава, че вече няма юридически пречки за възстановяването на Филиповата кръчма, където писателят е творил. Чрез проекта ще бъдат набавени част от средствата, а цялостната реконструкция възлиза на 80 000 лева, заяви вчера зам.-кметът на общината Георги Георгиев. Идеята е Филиповата кръчма да се превърне в действащ музей. За целта предстоят преговори с ръководството на курорта "Албена".

В село Красен е започнал ремонтът на друг паметник на културата от Йовково време- църквата "Св. Николай Летний". В нея са се развивали действия от повестта "Жътварят" и от други произведения на певеца на Добруджа.

Разбра се още, че воденицата, където се е разиграла кървавата драма от разказа "Албена", вече е безвъзвратно загубена за реставриране и възстановяване. Мелницата се намира между селата Горен и Долен извор. В началото на 90-те години е реституирана. Собственичката й я продала за 9 000 000  деноминирани лева. След това отишла да живее в Израел. Воденицата от Йовковата "Албена" вече е собственост на братя Кадийски, които са арендатори.

 


Сходни връзки

ВЪЗСТАНОВЯВАТ ФИЛИПОВАТА КРЪЧМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди