изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:59 EEST
Картината, намерена в старозагорския ромски квартал, е автентична    
Новини   Това е заключението на експертите от Националната галерия за чуждестранно изкуство след първоначалния оглед.

Картината датира от 16-и век, но засега не може да се каже кой е нейният автор. Според запознати, ако излезе на аукцион, наддаването за платното може да започне от 800 000 долара.
"Да ви кажа отсега, че картината не е нова. Не е копие, не е нова. Това не е ангажиращо. Това е старо платно. Тук има следи от ретуши и стари реставрации."

Така започна първоначалният оглед на картината, намерена в Стара Загора.

Рано сутринта платното потегли от полицията в града, охранявано от полицаи и придружавано от директора на Регионалното звено за борба с организираната престъпност.

Според специалистите, платното е било дублирано, което означава, че е било подсилено, за да не се разпада картината.

По първоначални данни дори и дублажът е бил стар.

"Тя е била явно смъкната т. е. не е била изрязана от подрамката", обясни Кристина Белева, завеждащ ателие в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

През годините картината е била реставрирана и поддържана.

"Това е стара кръпка с восък. Между другото и платното, с което е правена кръпката, е старо. Картината е автентична", заяви Кристина Белева.

Според изкуствоведите, картината датира от края на 16-и век. Дори и да е копие, то пак може да е ценно.

"Никой не може да каже дали е Тициан", смята Искра Траянова, изкуствовед в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

"Много е ценна, защото е на прехода между две епохи", уточни Траянова. тя потвърди в отговор на въпрос, че при всички случаи картината определено е стара.

"Една интересна картина за изследване", коментира изкуствоведката.

Предстои картината да бъде почистена, за да се откроят цветовете. Те са важни, за да се определи периода, от който датира произведението.

Според специалистите, трите фигури в картината, отговарят на характеристиките на различни школи - Флорентинска, Римска и Северноиталианска.

Рентгенови изследвания пък може да покажат дали под тази картина има друга.

От полицията са поискали определяне на възрастта и автора на творбата.

Разрешеният престой на картината извън РДВР-Стара Загора е 10 дни, но той няма да е достатъчен за изследване на картината.

Йоргос Киридис, който е обявил картината за изчезнала чрез Интерпол, твърди, че платното е дело на представители на школата на италианския художник Тициан. По думите му, то е било отмъкнато от дома му миналата година и към момента на кражбата не е било застраховано. Киридис има намерение да дойде в България, за да си прибере картината. Според специалисти обаче, собствеността върху ценно произведение на изкуството трудно може да бъде доказана.

"Пожертването на Исаак" е картина от флорентинския художник Лодовико Карди да Циголи. Днес оригиналът се съхранява в художествената галерия "Палатина" във Флоренция. Той се различава по размер с намереното в старозагорския квартал "Лозенец", което вероятно е негово копие. Това заяви за Би Ти Ви представител на флорентинската галерия.

Оригиналът "Пожертването на Исаак" е с размер 175 на 132 сантиметра. Картината е вдъхновена от библейския сюжет, когато Господ иска Авраам да пожертва единствения си син, за да провери колко е силна вярата му. Творбата показва моментът преди Авраам да убие сина си. Тогава се явява ангел, който сочи към овен, който може да бъде пожертван вместо Исаак.

Освен художник, Лодовико Карди да Циголи е бил архитект и поет. Живял е във Флоренция в края на 16-и и началото на 17-и век. Той е ключова фигура в развитието на италианския барок. Освен в галерията "Палатина", творби на Циголи са изложени и в Лувъра, музея "Метрополитън" в Ню Йорк, в Канада и в Австрия.
http://www.btv.bg/
 


Сходни връзки

Картината, намерена в старозагорския ромски квартал, е автентична | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди