изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:27 EEST
ДА ИМА ЛИ ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС В ДОБРИЧ?    
Новини
Това ще решават на предстоящата сесия общинските съветници

Зам.-кметът по икономическото развитие Галина Митева ще предложи на предстоящата сесия да се даде разрешение за ползване на банков кредит от "ДКЦ-II-Добрич" ЕООД в размер на 813 395 лв. за закупуване на Ядрено-магнитен резонанс.
В докладната се подчертава, че Ядрено-магнитният резонанс е изобразителен диагностичен метод от последните най-авангардни постижения на техниката. До момента в нашата страна има около 10 такива апарата. Управителката на "ДКЦ-II-Добрич" д-р Силвия Демирева заяви за НДТ, че досега най-близкият такъв е бил в Шумен, тъй като този във Варна е от старо поколение. "Още повече, варненският Ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ е само за костна структура. Този, който ние искаме да закупим, е много по-широкоспектърен - с него ще могат да се изследват както костната структура, така също и паренхимните органи - щитовидна жлеза, черен дроб, а още и кръвоносните съдове" - добави д-р Демирева. Чрез закупуването на ЯМР, според специалистите, ще се увеличат приходите в касата на дружеството, както и ще се осигури такова изследване за жителите на Добричка и Силистренска области. "Самото монтиране на ЯМР ще трае 3 месеца, като през това време наши специалисти рентгенолози ще бъдат обучени в Медицинска академия - София, за което вече имаме договореност" - добави още д-р Демирева. "ДКЦ-II- Добрич" ЕООД ще вложи собствени средства в размер на 50 хил. лв., с които ще бъдат извършени строително-ремонтните работи в сградата. "Тъй като самият апарат тежи 15 тона, ще трябва да се укрепи плочата на първия етаж на сградата, където ще бъде поставен ЯМР" - каза д-р Демирева. Ако съветниците дадат съгласие за ползване на кредит от здравното заведение, то ще бъде направен конкурс по ЗОП, като апаратът, който ще бъде закупен, е втора употреба, уточни още управителката на бившата поликлиника.
 


Сходни връзки

ДА ИМА ЛИ ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС В ДОБРИЧ? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДА ИМА ЛИ ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС В ДОБРИЧ?
Автор: Anonymous да 2004-10-20 @ 23:07 EEST
Благодарение на екскмета Й.Маринов имаме компютърен томограф(скенер).Крайно време беше някой да се сети,че в регионален център Добрич е необходимо да има ЯМР,а не болните ни да чакат ред,за да бъдат прегледани в Шумен.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди