изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:26 EEST
САМО ПО ЕДИН СЛУЖИТЕЛ ЗАКРИЛЯ ДЕЦАТА В МАЛКИТЕ ОБЩИНИ    
НовиниВъпросът с щата в Отделите за закрила на детето в малките общини е изключително сериозен.

Това алармира вчера - по време на представяне на варненската дирекция "Контрол по правата на детето" в Добрич, директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Крушари Димитрина Желева. Тя разказа, че в отдела в Крушари работи само един служител - началникът му. Същото било положението и в останалите общини в областта, с изключение на Добрич и Балчик. Според Д. Желева е необходимо да се търсят възможности за разширяване на щата и да бъде назначен поне един социален работник. "Иначе работим на принципа човекът-оркестър", коментира Д. Желева. Положението в Крушари било по-сериозно и поради факта, че началникът на Отдела за закрила на детето работи и с всички възпитаници на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост. Имало възможност да бъде назначен юрист, но при обявения конкурс не се явил нито един кандидат.
Пред представителите на варненската дирекция беше поставен остро и въпросът за големия брой формуляри, които се попълват при всеки конкретен случай. "Така не остава време за самата социална работа с детето и родителите" - коментира началникът на Отдела за закрила на детето в Добрич Иванка Титова. Тя сподели и за още един проблем, който възниква при съвместната работа с Дома за медикосоциални грижи. При постъпването на дете в него се изготвял план за работа. Изпълнението му обаче не можело да се проследява от социалния работник, тъй като, за да посети дома, той трябвало да има три изследвания на стойност 25-30 лева. Давността на тези изследвания била шест месеца. "Какъв е смисълът на този план, след като виждаме децата при настаняването им в дома и ако бъдат осиновени?" - попита И. Титова. Присъстващи на представянето социални работници поискаха повече информационни материали за закрила на детето, включването им в различни семинари и обучения.
Дирекцията "Контрол по правата на детето" бе представена от двама от служителите й - държавния експерт Мирослав Михов и младши експертът Десислава Дамянова. Стана ясно, че дирекцията е създадена в началото на годината и териториалният й обхват включва областите Варна, Шумен, Добрич, Разград и Силистра. Основните й функции ще са да участва в изпълнението на Националната програма за закрила на детето и други програми в тази област, да разработва методически указания за контрол по спазването на правата на детето, да извършва планови проверки и проверки по сигнали и жалби и др. М. Михов сподели, че една от насоките в дейността на дирекцията ще е работа с деца, жертва на трафик и на сексуално насилие. "Особено в малцинствените групи има едно негативно положение - трафикът на деца зад граница, който може да доведе до попадането им в сферата на сексуалната експлоатация" - каза държавният експерт. Според него, в момента сме в една вълна на насилие, която трябва да се спре чрез противодействие на местните структури.
 


Сходни връзки

САМО ПО ЕДИН СЛУЖИТЕЛ ЗАКРИЛЯ ДЕЦАТА В МАЛКИТЕ ОБЩИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди