изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:10 EET
Русия уби идеята за нефтопровода на Балканите    
Новини  Джон Хелмър

По време на визитата си в България руският премиер Михаил Фрадков изглежда уби идеята за нов трансбалкански петролопровод, свързващ Черно море със средиземноморското пристанище Александруполис, като преодолява предишните затруднения през Турция.


Въпреки това руски официални източници съобщиха в Москва, че все още не е взето решение по този въпрос, като крайното заключение ще бъде направено по време на среща на експертите по проекта в гръцката столица Атина. Срещата е насрочена за 4 и 5 ноември. Въпреки това отношението на Москва към проекта показа доста променлив ход до момента. Проектът за дългия 320-км нефтопровод, започващ от Бургас, е планиран почти едно десетилетие, включвайки правителствени и частни компании от България, Гърция и Русия. Естествено е включена и подкрепата на ЕС. Въпреки това Фрадков “се нуждае от по-комплексен анализ по отношение на печалбата от този проект”, бяха думите на самия руски премиер по време на визитата му в София. Той добави, че разпределението на акциите между трите страни трябва да оправдае руските интереси. Забележките му бяха изстреляни право в лицето на извършваните в продължение на пет години проучвания, които трябваше да определят приложимостта на проекта. С това изявление руският премиер разруши споразуменията на три правителства в периода 1999-2002 г. Вчера шрезидентът на най-голямата руска петролна компания “Лукойл” Вагит Алекперов обяви този проект като недоходоносен. И по този начин, докато правителствата на България и Гърция не разрешат проблемите си с данъците и цената на поземлената собственост, Русия ще наблюдава отстрани.
В Москва говорителят на “Лукойл” Михаил Михайлов заяви, че “позицията на компанията да се въздържа от участие в проекта е само временна”. Не е ясно също така защо “Лукойл”, която е една от главните руски петролни компании в първоначалните документи по проекта, в момента е в позиция на поставяне на вето.
Преди две години управлението на компанията “Нефтохим Бургас” бе подложено на остра атака от някои инвеститори в завода, които обвиниха “Лукойл” в пренатоварване на рафинерията, а също така и в ниско заплащане на продуктите, с цел намаляване на цената на българската компания.
“Разпределянето на средствата, разрушаването на производството и липсата на прозрачна практика в “Лукойл” по отношение на малките инвеститори отбеляза изключително отрицателен ефект”. Групата, която заедно държеше около 18% от акциите на рафинерията, включваше Vostok Nafta Investment Ltd, регистрирана в Стокхолм, инвестиционна компания и ценни книжа, управлявани от Fintech, Firebird, Framlington и Emergent Fund Management. Инвеститорите предупредиха публично гръцкото правителство срещу приемането на споразумение с ЛУКойл да управлява “Хеленик Петролиум”, която по-късно бе предложена за приватизация.
Държавната петролна компания “Роснеф”, чиито доставки бяха разширени през цялото Черноморие до Бургас, изрази по-положителен тон по отношение на трансбалканския петролопровод.
Говорителят на “Роснеф”Димитри Пантелееев също заяви, че компанията очаква решението на комисията през ноември. Говорителят на “Транснефт” Сергей Григориев също изрази мнението си. “Аз разбрах различни неща”, каза той. “Русия няма да се противопостави на проекта, а вместо това ще разгледа интересите на всички страни. Тогава ще са готови и резултатите.”
По време на визитата на Фрадков в България, вестник “Известия” отрази доклад на министъра на индустрията и енергетиката Виктор Христенко, в който се посочва, че Москва иска да гарантира маршрута на петрола, като заобикаля Босфора, но няма да построи повече от един петролопровод във връзка с това. “Той намекна, че срещата през ноември в Атина ще реши дали маршрута през Балканите е достатъчно качествен”.
Въпреки това Алекперов, който е по-влиятелен дори от министъра на енергетиката или от премиера, сигнализира, че това решение вече е прието. Спорният петролопровод ще се нуждае от сумата от 668 милиона долара, според проучвания в продължение на пет години. Това е една десета от стойността на петролопровода, преминаващ през територията на Турция до Чечня, който бе предложен от американското правителство. Той е по-евтин също така от предложението на “Транснефт”, обнародвано през февруари. Компанията иска да построи 193-км петролопровод на територията на Турция, с местния предприемач “Анадолу”. Евентуална начална точка на този маршрут ще бъде Киейкей на Черно море и крайната точка е Ибрикаба на Егейско море. Проектът е на стойност 900 милиона долара, макар че според “Транснефт” капацитета му е около 50-60 милиона тона на година. Това е почти колкото обема на сегашните руски доставки чрез танкери през Турция. При обявяването на този план две петролни компании от Русия проявиха интерес.
За сравнение може да се посочи, че петролопроводът Бургас-Александруполис е проектиран с капацитет от 40 милиона тона годишно. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Русия уби идеята за нефтопровода на Балканите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди