изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:55 EEST
ПРЕДИЗБОРНИ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ    
ПарламентНаближат ли избори - данъчните облекчения и реформи стават точка N1 в дневния ред на родните депутати. След като в сряда намалиха ставките на ДДС, вчер те приеха и нови за облагане на доходите на физическите лица.

 Приети бяха и три законопроекта, предложени от кабинета, КБ и ОДС. Но не стана ясно колко точно ще бъде необлагаемият минимум. По предложение на правителството бе одобрен 130 лв., малко по-късно скочи на 150, както предлага ОДС и КБ. Очаква се на второ четене трите законопроекта да се обединят в един и да се изгладят дребните различия. Намаляват се с 2% ставките при облагане на ниските заплати за доходи от 250 лв. Намалява се патентният данък с близо 50%, ако фирмите извършват поправки и ремонт или разкрият нови работни места. Направените инвестиции ще дават възможност на предприемачите да си приспадат част от патентния данък в края на годината. Предложено беше да се въведе и семейното поддоходно облагане. Облекчението ще се ползва само  от единия родител. По при едно дете данъчната му основа ще падне с 360 лв. При 2 - 780 лв.,а при три и повече деца – с 1170 лв. Данъчните префернции ще важат ако децата не са навършили 18 години, а които учат във ВУЗ - до 25-годишна възраст. То не важи за предприемачите, които плащат патентен данък. За всички, които получават заплата, данъчните облекчения остават в рамките на скромните 2%, което ще бъде компесирано следващата година с увеличаване на здравните вноски от 6 на 8%. По време на дебатите червената опозиция обвини правителството в задкулисни игри с костовистите. ”Темата за досиетата ще бъде на дневен ред и правителството ще поиска от ОДС и СДС ДА ПОДКРЕПЯТ БЮДЖЕТА“ - прогнозира Румен Овчаров. Костовистите обясниха атаките на червените със страха от миналото и връзките на партията-столетница с ДС. Червените се заканиха да не подкрепят нито един закон, внесен от управляващите. Емилия Масларова остро критикува управляващите, похарчили близо 30 млн. лева за регионални проекти.
За синята опозиция по важно от проектобюджет 2005 бе архивът с досиетата. От ОДС внесоха предложение архивът на ДС да се публика в Интернет и да се търси наказателна отговорност за министри и държавни служители, които нарушават закона. Пълно разсекретяване на досиетата и предоставянето им в Държавния архив и по места ще доведе до пълна публичност и прозрачност. Явно 15 години демокрация бяха недостатъчни да се прочетат докрай страниците от миналото и предизборно отново се изваждат томахавките срещу “червените” пари и сътрудниците на ДС.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

ПРЕДИЗБОРНИ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди