изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:07 EEST
18 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА СВЕТОСЛАВ ТОДОРОВ    
Ред и сигурност

Бившият изпълнителен директор на “Добруджански протеин” Светослав Тодоров ще трябва да върне на фуражното предприятие близо 100 000 лева, които е присвоил



18 години затвор при първоначален строг затворнически режим постанови Добричкият окръжен съд на бившия изпълнителен директор на "Добруджански протеин" Светослав Тодоров.  50-годишният ексуправител бе обвинен, че в качеството си на длъжностно лице, е извършил присвояване в особено големи размери, като престъплението се определя като изключително тежко.  Присвояването той извършил за времето от 1995 до 1997 година. Тодоров ще лежи в затвора година и два месеца по-малко. Магистратите му приспадат задържането в ареста от 27 юли 1997 г. до 15 септември 1998 г.  Светослав Тодоров ще трябва да върне и нанесените щети на “Добруджански протеин”, които по последни данни възлизат на близо 100 хиляди нови лева. Съдът ще изземе 1/ 2 идеална част от леките автомобили  Шкода, БМВ и джип "Чироки", както и 1/4 от апартамент по ул. "Р. Цончев".  "При тези обстоятелства ще обжалвам" - каза Тодоров. На въпрос на НДТ по кой от пунктовете се признава за виновен, той отговори, че само по шести, който касае даването на 1 072 тона царевица на ДМК. По тази сделка ДОС го призна за виновен, че е присвоил малко над 90 милиона стари лева. В последната си пледоария защитата поиска наказание именно по пункт 6. “Действително би следвало да бъде взето решение за налагане на наказание, но по член 282 от НК. Вие изберете алинеята. По най-благоприятната да бъде – в рамките на минимума“, бяха защитните думи на адвокат Димов.

Присъдата вчера бе дадена в 15 часа, а не в 10. Забавянето бе в следствие на нови доказателства, които съдия Снежана Колева предяви на подсъдимия Светослав Тодоров. Наложи се прокурор Васка Аръшева да повтори своята пледоария от преди три дни. След нея адвокат Георги Димов заяви, че той не е готов за нова пледоария и че не са равнопоставени. “Имаме информация, че към вещите лица е оказан натиск”, добави защитата.

“Осъзнавам допуснатите грешки в процеса на работа. Те не са във вида, нито в размера, които обвинението ми отправя. Готов съм да понеса и наказателна отговорност, такава каквато съдът прецени” - заяви С. Тодоров.

“Всички тези обстоятелства: унищожаване на документи, движението на царевицата, манипулирането на служителите, размерите на щетите, които сте нанесли на предприятието, разпореждането с държавното имущество, като с частно, са причината днес да бъдете в съдебната зала” - повтори  в пледоарията си прокурор Аръшева и завърши с наказанията, които поиска да бъдат наложени.  Когато чу, че ще лежи 18 години в затвора, Светослав Тодоров подскочи. През цялото време той бе нервен и трепереше.

Съдът наложи на Светослав Тодоров да заплати 1818 лв. държавна такса, 800 лв. адвокатски хонорар, 770 лв. на вещите лица, които изготвиха експертизите и 745 лв. на Окръжна следствена служба. Той е категоричен, че ще обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Припомняме ви, че обвинението срещу бившия изпълнителен директор на “Добруджански протеин” е формулирано в осем пункта. Едното е, че е доставян слънчогледов шрот от силистренска фирма, който е описван като соев шрот - на четири пъти по-висока цена. От разликата в цената е ощетен фуражният комбинат. По подобна схема Тодоров се облагодетелствал със сделки с лизин, който е компонент за фуражни смески. Други обвинения касаят сделка с 1072 тона царевица и 1144 тона живи прасета. Тях Тодоров ги е приел от “Добруджанска местна компания” - Карапелит - за разплащане на дълг от 50 милиона стари лева за фуражи.  Прокуратурата характеризира деянието на Тодоров като тежък случай, защото чрез манипулации и заплахи срещу подчинените си ги е карал да извършват действия извън служебните си правоотношения. НДТ

 


Сходни връзки

18 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА СВЕТОСЛАВ ТОДОРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди