изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-04 @ 12:01 EET
РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ В УЧИЛИЩЕ СА ПЕТ ПЪТИ НАД ДОПУСТИМОТО    
Образование

Това са показали замервания, направени в учебните заведения, по инициатива на Синдиката на българските учители. Информацията изнесе пред журналисти вчера неговият председател Янка Такева"Основен мотив за стачката през ноември е обидата, която се събра в българския учител. От 15 септември до днес никоя институция не каза добра дума за него... Искаме да покажем на обществото, че няма да приемем неговия негативизъм за това, което се случва" - заяви вчера пред журналисти в Албена председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Вчера и днес в курорта се провеждат есенно работно съвещание и обучение с участието на председатели на синдикални организации, зам-кметове и директори на дирекции "Образование" от областите Добрич, Варна и Шумен. Лектори са Янка Такева и четирима експерти от СБУ, които запознават участниците с промените в нормативната база за средното образование, Кодекса на труда и т.н.

На 10 ноември ще се проведе национален митинг, на 18 ноември - едночасова ефективна стачка, а на 19 ноември - национална ефективна стачка, заяви Я. Такева. Тя обясни, че протестните действия са за защита на основните искания на синдикатите - за 10-процентно увеличение на основната работна заплата в средното образование, за 1 % прослужено време от 1 януари, за 0.8 % за лична квалификация на учителите, за увеличаване на средствата за средното образование в бюджет 2005 г. и др.

На съвещанието в Албена е повдигнат също и въпросът за нарастващата агресия у учениците. Лидерът на СБУ заяви, че на проведена национална конференция в Пловдив наскоро е подчертано, че нестабилната социална среда е сред основните причини за агресивно поведение сред учениците, а също - промяната в тяхната психология, стресът, заобикалящата ни агресия. "Трудностите, на които детето е свидетел в семейството си, го карат да промени начина си на мислене и, когато срещне трудност, да я преодолее по друг начин" - подчерта Я. Такева.

Тя е направила сравнителен анализ за това по какво си приличат програмите за образованието на различните политически сили. Оказало се, че те са много сходни по отношение на финансиране, квалификация на учителите, преструктуриране на учебните заведения и др. "Тези прилики са крайно тенденциозни и негативни за средното образование" - заяви по този повод Я. Такева. "Държавата не трябва да абдикира от държавното образование, а да има ангажимент към него" - допълни тя. Според нея, закриването на училища в малките населени места е в противоречие със социално-икономическото развитие на България.

Я. Такева коментира и съкращенията в образованието. През юни в страната са съкратени 429 души от тази сфера, но това не се е почувствало, защото е ставало въпрос за т.нар. условни бройки. От юни до 30 август в България са закрити 20 училища и са преобразувани други 15. От 15 септември досега в страната са съкратени около 250 бройки, като предимно става въпрос за пенсионирани учители, на чието място не са назначени други. През миналата учебна година от училище са отпаднали 13 000 ученици от 1 до 12 клас и 7 000 деца в детските градини. Я. Такева припомни и това, че на 15 септември т.г. в класните стаи влязоха с 10 000 първокласници по-малко.

Рисковите фактори в училищата са пет пъти над допустимите норми. Става въпрос за осветление, прах, отопление и шум. Замерванията са направени по инициатива на Синдиката на българските учители. Лошите хигиенни условия в класните стаи застрашават здравето както на учениците, така и на учителите, добави Янка Такева.

 


Сходни връзки

РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ В УЧИЛИЩЕ СА ПЕТ ПЪТИ НАД ДОПУСТИМОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди