изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:52 EEST
В Харкан бе открит обновеният мемориален комплекс Българско войнишко гробище    
Новини   Харкан. Край унгарския град Харкан в присъствието на вицепрезидента Ангел Марин и делегация на Министерството на отбраната бе открит обновения мемориален комплекс Българско войнишко гробище, предаде БНР.

Мемориалът дълги години носеше печалната слава на най-занемарения сред подобни паметници в Унгария. Сега цялата му територия е обновена. Възстановени са надгробните плочи а районът е и водоснабден. Реконструкцията е финансирана от МО. В гробището са погребани близо 1500 български войни, стигнали в боевете до територията на Унгария през Втората световна война. В тяхна памет бе отслужен молебен. Откриването на обновеното гробище съвпадна с 90-годишнината на Дружеството на българите в Унгария – едно от най-активните в Европа. На научна конференция по този повод бе припомнена просветната и патриотична дейност, направила възможно създаването на българско училище, църква и културен дом. През последните години дружеството работи и с финансовата помощ на Унгария, получавана по закона за малцинствата. Така около 3 хил. българи в Унгария имат своя програма по националната телевизия и радио. Издават и свое списание “Хемус”.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В Харкан бе открит обновеният мемориален комплекс Българско войнишко гробище | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди