изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:12 EET
Холандски вестник: Царят е уморен    
НовиниСмятам, че не съм обещавал невъзможни неща, но за съжаление хората не разбраха, че това не е 'one man show', казва в интервю за 'Алхемеен Дахблад' премиерът Симеон Сакскобургготски

Холандският всекидневник "Алхемеен Дахблад" (AD.nl) публикува интервю с българския министър-председател по повод двудневната му визита там, по време на която е планирана и лекция на Симеон Сакскобургготски за предстоящото членство на страната ни в ЕС.

България има 10-годишна история на политическа нестабилност и икономически кризи, но от известно време нещата в страната вървят доста добре и това се дължи не на последно място на бившия цар и настоящ премиер, отбелязва изданието.

На Симеон се гледа като на цивилизационен фактор в българската политика, като на човек, който служи за пример със своята непоклатимост, чувство за етикет и честност, допълва авторът.

В интервюто, озаглавено "Царят е уморен", Симеон Сакскобургготски признава, че да се управлява България е много по-трудно, отколкото е очаквал.

Той ще може в скоро време да си вземе дълга почивка, тъй като има голяма вероятност да загуби изборите догодина, обобщава вестникът.

Авторът Аарт Хееринг описва премиера като спокоен, добре изглеждащ човек, който признава, че народът е възлагал прекалени очаквания на неговото завръщане.

"Смятам, че не съм обещавал невъзможни неща. За съжаление хората не разбраха, че това не е "one man show" (моноспектакъл) и че трябваше да започнем да изплуваме от много ниска точка", изтъква премиерът.

Според автора той е постигнал редица успехи: коалицията между неговата партия и партията на турското малцинство е изгладила етническите противоречия (за разлика от ситуацията в по-голямата част от Балканите), а политическото напрежение също е намаляло.

"В началото се започна със сблъсъци между лявото и дясното пространство, но като ориентиран към центъра либерал винаги търся онова, което свързва, не онова, което разделя - разказва още премиерът пред "Алхемеен Дахблад". - Смятам, че по този начин представихме културата на здравия разум, на мястото на крещящите противопоставяния."

"Неотдавна ЕС постави изискването за предприемането на по-нататъшни мерки в административната сфера и за борба срещу корупцията. Работим упорито за опростяване на процедурите. По този начин водим борба и с корупцията: преди три години бе необходимо съгласието на 16 инстанции, за да започнеш бизнес в България, ако си чужденец. Сега те намаляха наполовина, но ние се стремим към система, която да гарантира поемането на отговорност и контрол", уверява той.

В материала си журналистът допълва, че Сакскобургготски, който на улицата и в пресата често е наричан "царят", гледа на днешната си функция като на морално задължение.

"Приятелите и семейството ми често ме питат защо просто не си останах в Мадрид, където имам своята професия зад гърба си - консултант по делови въпроси. Но моят народ разчиташе на мен и би било проява на малодушие да не поема отговорността", допълва министър-председателят.

В публикацията е представена накратко историята на България след отделянето й от Османската империя, както и личната биография на Сакскобургготски.

http://news.netinfo.bg/

 


Сходни връзки

Холандски вестник: Царят е уморен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди