изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:51 EEST
КУЛТУРАТА ДА СЕ УТВЪРДИ КАТО ФАКТОР ЗА СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ    
Култура

  НДТ разговаря със зам.-кмета в община Добрич Ваня Балчева: Предложенията от различни институции, сдружения и организации бяха изключително стойностни.



- Г-жо Балчева, Вие сте председател на комисията за присъждане на наградите на община Добрич в областта на духовната култура. Единодушно ли бяха определени носителите на отличията тази година. Имаше ли спорове между членовете на комисията?

- Определено решенията бяха взети единодушно. Аз досега не съм присъствала на заседание, но другите членове, които са участвали и преди, коментираха, че заседанието е било доста по-кратко и като време, и като дискусия. А и трябва да бъде отбелязано, че предложенията от различни институции, сдружения и организации бяха изключително стойностни. Комисията заседава два часа и определи единодушно носителите на наградите.

- Предстои ли да бъдат направени промени в правилника за връчване на наградие?

- Взето бе решение, че са необходими промени в регламента. Например, да се прибави категория "Нови технологии в медиите". В едномесечен срок трябва членовете на комисията да направят предложения за промените, след което ще се съберем отново, за да ги разгледаме. След това ще внесем предложение в Общинския съвет, който трябва да утвърди промените в правилника.

- И тази година в общественото пространство се появиха не дотам доброжелателни коментари, че връчването на наградите на прекалено много хора, намалява стойността им. Как ще отговорите Вие?

- Коментарите не са основателни. Първо наградите се връчват в няколко категории, всяка от която има подраздели. Както вече споменах, предложенията бяха изключително стойностни. А и без това не правим кой знае колко, за да изразим признателността си. Това е най-малкото, с което можем да им благодарим, особено в Деня на народните будители - 1 ноември.

- Какъв е обликът на Добрич в областта на духовната култура?

- Рисковано е да започна да изреждам всички прояви, инициативи, културни институции - може да пропусна някой. Културната програма през годината е наситена и богата. Разбира се, има периоди, в които няма толкова много прояви. Така е през зимата, когато не можем да осигурим отопление за залите, а не, че няма желание да се организират прояви. Затова ще трябва да работим занапред в тази посока. Наистина причината е прозаична, но тя доста спъва нещата.

А иначе културната програма не е елитарна, в нея участват много хора, учениците също са приобщени към изявите. А другото, което можем да направим занапред, е да заложим повече на рекламата на културните прояви. Необходима е пълна подкрепа и закрила за културата. За да може тя да се утвърди като фактор за социално развитие.

- И накрая - Вашето пожелание към всички творци, представители на културни институти, учени и т.н.?

- На всички творци, приятели, спомоществователи, учители и учители пожелавам здраве, бодрост, творческо новаторство и стремеж за продължаване на духовното извисяване.

Интервюто взе Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

КУЛТУРАТА ДА СЕ УТВЪРДИ КАТО ФАКТОР ЗА СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди