изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:46 EET
88 ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ СА ЗАПОЧНАЛИ РАБОТА ЗА ТРИ МЕСЕЦА    
Общество88 лица с увреждания от общините Добрич, Добричка и Крушари са устроени на работа през третото тримесечие на настоящата година, съобщиха от дирекция “Бюро по труда”.

 На първичния пазар на труда работа са започнали 12 лица, други 32 са реализирани по националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост” и по Националната програма за хора с трайни увреждания. 43 пък са устроени на преференциални работни места по Закона за насърчаване на заетостта. През тримесечието регистрираните безработни с намалена работоспособност в дирекцията са 356 /или 4,6 от всички безработни/. Анализ на ДБТ сочи, че се наблюдава трайна тенденция повече от половината от лицата в тази рискова на пазара на труда група да са без професия и с ниско образование, което затруднява тяхната реализация. Преобладават клиентите над 40-годишна възраст - 296 лица, които активно търсят работа, за да издържат семействата си. Факторите, които затрудняват реализацията на лицата с увреждания, са неблагоприятна икономическа конюнктура, липса на адаптирани работни места, както и изградени отрицателни стереотипи на обществото. Работодателите все още нямат необходимата нагласа да наемат на работа хора с намалена работоспособност и особено с по-висока степен на увреждане, тъй като това изисква специализирани работни места, а повечето от лицата не са достатъчно ефективни при извършване на своята работа, е посочено още в анализа.

 


Сходни връзки

88 ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ СА ЗАПОЧНАЛИ РАБОТА ЗА ТРИ МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди