изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:56 EET
Групировката на Абу Мусаб ал Заркауи публикува в Интернет записа на обезглавяването на японския заложник    
По света  Багдад. Групировката на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи публикува в Интернет записа с обезглавяването на японския заложник Шосей Кода, предаде Ройтерс.

Организацията предупреди Токио да изтегли силите си от Ирак или “да гори в ада на муджахидините” в страната заедно със “силите на кръстоносците”.

Агенция “Фокус” припомня:

Атентати и отвличания, за които групировката "Единобожие и Джихад", е поела отговорността:


През март 2004 година при едновременни атентати в Кербала и Багдад по време на кулминацията на честванията на религиозния шиитски празник Ашура загиват най-малко 143-ма човека. Според официални представители на временната американска администрация в Ирак атентатите са дело на йорданецът Абу Мусаб ал Заркауи. Счита се, че с атентатите се цели разпалването на гражданска война между шиити и сунити, което да възпрепятства американските планове за предаване на властта на иракчаните в края на юни.
Йорданецът Абу Мусаб ал Заркауи е заподозрян и за атентатите в Мадрид от 11 март 2004 година, при които загиват192 души.
Тогава три бомби се взривяват на гара Аточа в центъра на Мадрид. Други четири избухват близо до същата гара. Едно взривно устройство избухва на гара Санта Еухения, а други две - на гарата Ел Посо. Общо 13 бомби са използвани в атентатите.
Абу Мусаб ал Заркауи поема отговорност и за атентата срещу хотел Mount Lebanon в Багдад на 17 март 2004 г., при който загиват 7 души, а 17, сред които и един британец, са ранени.
В запис от 6 април 2004 година Заркауи призовава към атаки срещу Коалицията в Ирак.
На 27 април 2004 година йорданските власти предотвратяват химически атентат, подготвян от “Ал Кайда” срещу седалището на йорданските разузнавателни служби в Аман. В специален 20-минутен запис, излъчен от държавната телевизия, членовете на групата, подготвяла атентата, правят самопризнания. Единият от задържаните Азми ал Джаюси признава, че е получил заповеди от Абу Мусаб ал Заркауи.
На 9 май е обезглавен американският гражданин Ник Бърг, изчезнал в Багдад на 9 април. На 11 май 2004 г. ислямистки уеб сайт излъчва видеофилм с обезглавявянето на Бърг. Абу Мусаб ал Заркауи, лично прерязва гърлото на американеца. В изявлението на ислямистите се казва, че са предложили на американската администрация да разменят заложника срещу някои от затворниците, държани в затвора Абу Граиб, но са получили отказ.
На 20 юни катарската телевизия “Ал Джазира” излъчва видеозапис с отвлечения на 17 юни южнокорейски гражданин Ким Сун Ил.
Похитителите дават на Сеул 24-часов ултиматум да изтегли контингента си от Ирак, който по- късно е продължен. Южнокорейският контингент е разположен в Ербил, Северен Ирак, наброява 675 души, но Сеул предвижда да изпрати в началото на август подкрепление от 3000 войника. Южна Корея обявява, че няма да промени плановете си за увеличаване на контингента. Тялото на заложника е открито на 21 юни от американската военна полиция, западно от Багдад.
Същата групировка поема отговорност и за атентата с кола-бомба в Багдад на 14 юни срещу конвой на коалицията, при които са убити 13 души, сред които двама британци, един французин и един американец, работещи за компанията General Electric.
На 23 юни в послание, публикувано в Интернет и приписвано на Абу Мусаб ал Заркауи се споменава убийството на Председателя на Преходния съвет в Ирак Еззедин Селим на 17 май. В аудиозаписа се отправят смъртни заплахи и към иракския премиер Алауи.
На 25 юни в съобщение, разпространено на саудитски сайт, същата групировка поема отговорността за атентатите в Бакуба на 55 км. североизточно от Багдад. Съобщението призовава цивилните граждани да се подчиняват на заповедите на съпротивата и в близките дни да не излизат от домовете си, защото предстоят нови атаки срещу окупаторите. Атакуван е полицейски пост и административни сгради. Убитите са 13, ранените са 15 души. Според информационните агенции обаче тази групировка носи отговорност и за кървавите атентати от същия ден във Фалуджа и Рамади.
На 8 юли катарският телевизионен канал “Ал Джазира” разпространява видеоматериал, в който екстремистката организация “Единобожие и джихад” заплашва двама българи, взети за заложници с екзекуция, при положение, че до 24 часа американските войски не освободят всички иракски заложници. Двамата са българските шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов. На 13 юли става ясно, че Георги Лазов е екзекутиран. Терористите заплашват да убият и втория заложник след 24 часа, ако не бъдат освободени всички иракски затворници или поне всички жени-затворнички, задържани от коалиционните сили в Ирак. Тялото на Георги Лазов е намерено на 15 юли във водите на р. Тигър. На 22 юли на брега на река Тигър е намерен обезглавен труп, увит в червен плат. Главата на екзекутирания мъж е намерена в найлонов плик. По-късно се установява, че тялото е на Ивайло Кепов. На 9 август, ислямистки сайт на групировката “Таухид и Джихад” помества кадрите с обезглавяването на единия от българските заложници. Те са придружени с текста: “Филм на екзекуцията на българина, чието правителство отказа да изпълни правилните искания на муджахидините, което е партньор на американците и участва с войската си в кръстоносния поход срещу Ирак. Това е предупреждение за всички партньори на Буш и за всички негови сътрудници в Ирак и извън него”. На 14 юли кметът на Мосул Осама Кашмулия и двама от неговите телохранители са убити при атака срещу кортежа им по пътя от Мосул за Багдад. Групировката начело с Абу Мусаб ал Заркауи “Единобожие и джихад” поема отговорността за убийството в съобщение, публикувано на ислямистки интернет сайт.
На 14 юли Абу Мусаб ал Заркауи за пореден път заплашва с убийство иракския премиер Ияд Алауи - “Ще Ви хванем, Алауи. Успяхте да се измъкнете от ракетите, които наскоро се изсипаха над дома ви, но Аллах вижда, ние имаме още много такива”, се казва в съобщение с дата 8 юли, публикувано на един от ислямистките сайтове. “Няма да Ви позволим да се насладите на мира. Вие сте враг на Аллах”, се посочва в съобщението.
В началото на юли иракски бунтовници обстреляха дома на Алауи в Багдад. В резултат на обстрела бяха ранени седем души.
На 17 юли мощна бомба избухва в квартал Адл в западната част на Багдад на пътя на преминаването на конвой, в който пътува министърът на правосъдието на Ирак Малик Дохан ал Хасан. Министърът е невредим, но четирима души загиват, а трима са ранени, сред които и 4-годишно момиче. Групировката на Заркауи “Единобожие и Джихад” поема отговорността за нападението.
Същия ден е извършен терористичен акт в района на сградата на Националната гвардия на Ирак в град Махмудия, при който загиват двама души, а други 47 са ранени. По-късно на един от ислямистките интернет сайтове се появява съобщение, че атентатът е извършен от терористи-самоубийци от групировката “Единобожие и Джихад”.
Междувременно в ислямистки сайт излиза информация, че Абу Мусаб ал Заркауи, за чиято глава САЩ предлагат награда от 25 млн. долара, предлага възнаграждение в размер от 285 хил. долара за този, който убие иракския премиер Ияд Алауи.
На 21 юли 2004 г. в изявление, публикувано в Интернет от неизвестната до момента групировка Таухид, която се самоопределя като европейски клон на “Ал Кайда”, се съдържат заплахи за смъртоносни нападения срещу България и Полша, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак. В изявлението се казва, че България и Полша “ще платят цената”, също като САЩ и Испания, намеквайки за терористичните нападения от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон и атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид. “Към кръстоносното българско правителство, което се е съюзило с американците, и към българския народ - ние искаме, за последен път, да бъдат изтеглени българските войници от Ирак, или, заклеваме се, ще превърнем България в море от кръв, ако не изпълните исканията ни”, се посочва още в изявлението. Предполага се, че групировката, отправила заплаха към Полша и България е свързана с йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи.
На 29 юли групировката “Единобожие и Джихад” обявява, че е отвлякла сомалийски шофьор на камион, работещ за кувейтска компания. Това става ясно от видеозапис, излъчен в ефира на катарската телевизия “Ал Джазира”. На записа, изпратен от “Единобожие и Джихад”, се виждат трима маскирани въоръжени мъже, пред които е седнал друг мъж, показващ паспорта си. Името на заложника е Али Ахмед Муса, който екстремистите заплашват да го обезглавят до 48 часа, ако кувейтската компания, чието име не се съобщава, и за която работи заложникът, не преустанови дейността си в Ирак.
На 24 август групировката на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи “Единобожие и Джихад” поема отговорността за опита за покушение над министъра на околната среда на Ирак Мишкат Мумин. Изявлението е публикувано в ислямистки Интернет-сайт. При преминаването на автомобила на министъра в южната част на града избухва кола-бомба. Министърът не е пострадал. Загиват четирима човека от неговата охрана.
На 2 септември по катарската сателитна телевизия Ал Джазира групировката на Заркауи “Единобожие и Джихад” поема отговорността за екзекуцията на трима турски заложници.
На 12 септември “Единобожие и джихад” поема отговорността за експлозиите в “зелената зона” в Багдад, където са разположени правителствени учреждения и дипломатически представителства. При изстрелването на 12 минометни снаряда и ракети в центъра на Багдад загиват 22 човека, а над 50 са ранени.
На 12 септември Абу Мусаб ал Заркауи отново заплашва със смърт иракския премиер Аяд Алауи. Заплахата се съдържа в запис, поместен в една от ислямистките страници в интернет.
На 15 септември камикадзе взривява кола бомба на оживена улица в центъра на Багдад като убива най-малко 47 души. Ранени са над 110 души. Експлозията става пред полицейски участък, където стотици иракчани стояха на опашка, за да се запишат доброволци в силите на реда. Намиращите се наблизо сгради са полуразрушени от взривната вълна. Ислямистката организация на Абу Мусаб ал Заркауи "Единобожие и джихад" поема отговорност за атентата.
На 16 септември “Единобожие и джихад” отвлича двама американски граждани - Джак Хенсли и Юджийн Армстронг, и британския гражданин Кенет Бигли.
Похитителите на двамата американци и британеца заплашват да ги убият, ако иракските власти не освободят всички жени, държани в затворите "Абу Граиб" и "Ум ал Каср".
По-късно и тримата са обезглавени.
На 19 септември групировката на Абу Мусаб аз Заркауи поема отговорност за нападенията по пътя към багдадското летище, при които двама американски войници са убити, а осем ранени.
На 24 септември групировката на Абу Мусаб ал Заркауи поема отговорност за три атентата, извършени в Багдад през седмицата.
На 10 октомври ислямистки интернет сайт публикува изявление на групировката на Абу Мусаб ал Заркауи, с което тя поема отговорност за атентатите в Багдад от същата сутрин. При самоубийствен атентат с кола-бомба, близо до Полицейската академия в Багдад и Иракското министерство на петрола загиват 17 души, от които 7 жени.
На 13 октомври групировката на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи поема отговорност за самоубийствения атентат срещу американски конвой в Мосул, при който загиват трима човека, включително един американски войник.
Същия ден групировката “Единобожие и джихад” на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, свързана с “Ал Кайда”, обявява, че е обезглавила двама офицери от иракското разузнаване.
 


Сходни връзки

Групировката на Абу Мусаб ал Заркауи публикува в Интернет записа на обезглавяването на японския заложник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди