изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:53 EET
КМЕТ И МИТРОПОЛИТИ ПОЛОЖИХА ОСНОВНИЯ КАМЪК НА НОВ ХРАМ    
Общество  Новата църква ще носи името на Св. Климент Охридски Чудотворец и ще е първата кръстокуполна църква в Добруджа. Епископ Сава - митрополит на Варшава и цяла Полша, дари икони с образа на Божията майка на храм "Св. Троица" и лично на кмета Детелина Николова

 

 

 

Вчера архиерейският наместник на Добричката духовна околия отец Стоян Иванов посрещна Техни Високопреосвещенства Варненски и Преславски митрополит Кирил и митрополитът на Варшава и цяла Полша епископ Сава. Гостите първо посетиха храма "Света Троица" и разгледаха библиотеката и трапезарията към Духовния център.
Негово Високопреосвещенство Варненски и Преславски митрополит Кирил и домакините от Добричката духовна околия дариха полския гост с икона с образа на св. Троица, а той от своя страна им върна жеста, като им подари икона на Божията майка. Епископ Сава благослови също и църковния хор, изпълнил песнопения, както и деца от Добруджанския ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Стоян Господинов, като им даде малки икони с лика на Богородица. От библиотеката към Духовния център дари епископ Сава с две книги - "Легенда за Калиакра" и "История на Добруджа по време на Възраждането". Епископ Сава дари на библиотеката видеофилм, разказващ за източноправославните манастири в Полша. Двамата свети мъже - дядо Кирил и дядо Сава благословиха миряните, събрали се в храма. След това всички отидоха на мястото, отредено за издигането на новия храм. Там свещениците осветиха терена.
Техни Високопреосвещенства митрополитите Сава, Кирил и кметът на община град Добрич Детелина Николова направиха първата копка, след което бе поставен основният камък от градежа на новия храм, който ще носи името на св. Климент Охридски Чудотворец.
Дядо Сава дари на кмета на Добрич икона с лика на Божията майка, която била с византийски произход, като й пожела да продължава да бъде като майка за града.
На тържеството присъстваха ученици и преподаватели от близкото училище, което също носи името на Климент Охридски. Кметът Д. Николова с позволението на митрополит Сава дари иконата на директора на училището.
Предстои да се направи проект за храма. "Този храм ще бъде кръстокуполна църква, такава сега няма никъде в Добруджа. В най-скоро време ще създадем комитет за изграждане на църквата и ще открием сметка за набиране на средства" - каза архиерейският наместник отец Стоян.

  

 


Сходни връзки

КМЕТ И МИТРОПОЛИТИ ПОЛОЖИХА ОСНОВНИЯ КАМЪК НА НОВ ХРАМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди