изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:24 EEST
ОЦЕНКА "ДОБЪР" НА РАБОТАТА НА ОбС НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
Обществопостави за първата му година председателят Славка Петрова

След дни - на 11 ноември, се навършва година от първото заседание на Общинския съвет на община Добричка след провеждането на местните избори. До момента ОбС е провел 15 сесии. Обсъдени са 243 въпроса, взети са 222 решения. Постоянните комисии са заседавали 36 пъти, най-често са се събирали членовете на комисията по бюджет и финанси. За първата година на ОбС разговаряме с председателя му Славка Петрова. Тя е общински съветник на най-голямата по територия община в страната за трети мандат, за първи път е председател. По професия е учител по история.

- Г-жо Петрова, каква оценка бихте дала на работата на Общинския съвет през тази първа година?

- Като учител, мога да поставя оценка "добър". Това бе една стабилна, добра година за Общинския съвет, един добър старт. Определям ОбС като работещ. Аргументите ми за тази добра оценка са няколко. Едно от основните ни предимства е, че ние работим по основни въпроси. Наскоро на среща разбрах, че много от Общинските съвети в България не работят така. Още през декември м.г., на заседание на Председателския съвет бяха определени основните въпроси, които ще се разглеждат на заседанията на ОбС. Това е една добра традиция. Като друг аргумент мога да посоча факта, че основните въпроси бяха подбрани в три групи. Въпросите от първата група дадоха възможност да се види състоянието на ресурсите на общината - каква е собствеността на общината и как тя се управлява. По този начин направихме регистър на имуществото и това ще позволи на съветниците на тази база да правят своите законодателни инициативи. Това е една от силните страни в работата ни през тази първа година. Втората група от въпроси бяха свързани със състоянието на основните проблеми в общината - свързани с ВиК, търговското обслужване транспортното обслужване и др. След като са се запознали с тях, съветниците вече ще могат да правят конкретни предложения за решаването на определени проблеми. Третата група въпроси бяха свързани с изграждането на органите към Общинския съвет, приемането на нормативни документи. Радва ме фактът, че тези документи не бяха приемани с лека ръка, търсеше се балансът между рамката и социалната значимост на местно ниво.

- Какво, според Вас, трябва да се подобри в работата на ОбС?

- Струва ми се, че трябва до минимум да сведем решенията "приема за сведение", не бива да се спира до тук. Когато се приема важен въпрос, в постоянните комисии трябва да има проучване как най-адекватно може да се реши даденият проблем - при условията и възможностите, които има общината. Имам идея да изведем приоритетите и да ги обвържем в план за развитие на общината за следващите три години.

- Кои ще са приоритетите в този план?

- Един от най-важните приоритети, според мен, трябва да бъде насочен към инвестиционната политика на общината. Ние сме тези, които трябва да потърсим начини за създаване на условия за развитие на малкия и среден бизнес. Като друг приоритет бих посочила образованието. Трябва да се предприемат мерки за задържане на децата в училище, да се превърнат учебните заведения в привлекателни. Смятам, че като приоритет трябва да изведем и развитието на туризма, на територията на общината има много природни дадености.

- Според Вас, добро ли бе взаимодействието през тази първа година между представителите на различните политически сили в ОбС?

- Ако приемем, че тази първа година е добра, това се дължи както на мнозинството, така и на опозицията. Мисля, че опозицията реално участва в работата на ОбС, има законодателни инициативи. Не е опозиция на всяка цена, на нещата се гледа професионално.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ОЦЕНКА "ДОБЪР" НА РАБОТАТА НА ОбС НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди