изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:21 EET
Арафат е в “мозъчна смърт”, съобщи френски медицински източник    
Новини   Париж. Френски медицински източник съобщи, че палестинският лидер Ясер Арафат е в “мозъчна смърт”, предаде АФП.


Продължават да са противоречиви твърденията за състоянието на палестинския лидер Ясер Арафат. Преди около час израелска частна телевизия и израелското военно радио съобщиха, че 75-годишният палестински лидер Ясер Арафат е починал във военната болница край Париж, където беше на лечение. Първи министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер потвърди при пристигането си в Брюксел за срещата на върха на ЕС, че 75-годишният Ясер Арафат е починал във военната болница край Париж. След среща с френския президент Жак Ширак обаче по-късно той отрече твърденията. Палестинският премиер Ахмед Курая също опроверга информацията, че 75-годишният Ясер Арафат е в клинична смърт. Говорителят на Министерството на отбраната на Франция ген. Кристиан Естрип също опроверга твърденията, че Ясер Арафат е мъртъв. Той направи кратко изявление пред военната болница край Париж, в която е настанен палестинският лидер. Източници от болницата също отрекоха информацията.
По-рано лекуващите лекари на Ясер Арафат са извършили сканиране на мозъка на палестинския лидер, съобщиха френски медицински източници, като отбелязаха, че “това е признак за изключително тежко състояние”. Палестинският лидер Ясер Арафат е в кома и е бил включен към апарат за изкуствено дишане, предаде преди това Газета Ру.
Президентът на Франция Жак Ширак е посетил палестинския лидер Ясер Арафат във военната болница в Париж.
Служители на израелското разузнаване са били повикани да се съберат на заседание, за да обсъдят информациите за острото влошаване на здравословното състояние на палестинския лидер Ясер Арафат. Министърът на отбраната на Израел Шаул Мофаз е повикал високопоставени служители от Мосад, министърът на вътрешната сигурност Шин Бет и началникът на военното разузнаване.
Началникът на ГЩ на израелската армия генерал Моше Яалон също ще участва в срещата.
Американската телевизия CNN съобщи, че палестинският лидер Ясер Арафат е изпаднал в кома още снощи.
Изпълнителният комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) се събера на спешно заседание по повод информациите за здравословното състояние на Ясер Арафат. Заседанието бе под председателството на бившия палестински премиер Махмуд Аббас.
По-рано палестински източници съобщиха, че Арафат е изпадал три пъти в безсъзнание и е бил приет в интензивното отделение на военната болница край Париж.
75-годишният емблематичен лидер беше приет по-рано днес в реанимацията във френската болница, след като здравословното му състояние значително се е влошило през последните 24 часа.
Здравословното състояние на Ясер Арафат се влошава и лекарите провеждат допълнителни изследвания, за да определят причината, заяви по-рано днес Лейла Шахид, представителка на Палестинската автономия във Франция. “Здравословното състояние на Абу Аммар се е влошило. Лекарите провеждат изследвания, за да си обяснят защо”, заяви Лейла Шахид, наричайки Арафат с бойния му прякор. Тя не даде допълнителна информация за състоянието на палестинския лидер, но подчерта, че животът му не е в пряка опасност и, че доскоро здравословното му състояние се е подобрявало.
Високопоставен представител на МВнР на Израел заяви, че министерството е информирано за рязкото влошаване на здравословното състояние на палестинския лидер.

Агенция “Фокус” припомня:

Мохамад Абдер Рауф Арафат ал Кудва ал Хусейни твърди, че е роден в Йерусалим през 1929 г., независимо, че неговото рождение е регистрирано в Египет. Ясер го наричат по-късно - Ясер значи “лек”.
Дядото на Арафат, мюфтията на Йерусалим Хадж Амин ал-Хусейни, лидер на палестинските араби по време на войната, става член на съюза на арабите с нацистка Германия, призовавайки към джихад против британците. През 1947 г. англичаните напускат Палестина, което отмества вектора на активността на арабските и еврейски организации, действащи на територията на страната, от борба против англичаните към борба едни срещу други - за подялба на територии.
Ясер Арафат навлиза в политиката в средата на 40-те години.
През април 1948 г. еврейски терористи нахлуват в арабското село Деир Ясин - убити са повече от 100 човека. Арафат, студент в Каирския университет, тръгва с въоръжена група да отмъщава на евреите за убитите. Групата не стига до целта - тя е разоръжена от египтяните.
На 15 май 1948 г. британците тържествено напускат територията на бившата подвластна Палестина и на “еврейската половина” следвайки резолюцията на ООН
държавата Израел е провъзгласена. В този ден Египет, Ливан, Ирак, Йордания и Сирия започват война срещу Израел. Походът завършва през 1949 г. с провал и седемстотин хиляди палестински бежанци.
Оставайки в Кайро, Арафат продължава бойните занятия с “Мюсюлманските братя”. Ползвайки поддръжката на фундаменталистите, той придобива все по-голям авторитет в студентските организации. Активността на палестинците не се харесва на египетския президент Гамал Насър. Завършвайки университета, Арафат започва работа в Кувейт. Там през 1956 г. оглавява създадената терористична организация Ел-Фатх (“Откриващи вратата на славата”). Целта е освобождението на Палестина по-пътя на въоръжената борба.
Първите акции на Ал Фатх са насочени против големите водни обекти на Израел (имащи един единствен стабилен източник на прясна вода - езерото Кинерет).
Първият успех е минираният кинеретски акведукт - избухналата бомба убива хиляди израелци. През 1966 г. атаките се насочват срещу кибуците (еврейските селскостопански селища). През 1967 г. Сирия Йордания и Египет отново нападат Израел (Шестдневната война). В резултат на победата Израел завзема Голанските възвишения, западния бряг, Газа и Синай.
Болшинството терористични актове, организирани от Арафат, са насочени против мирното население- тази тактика той поддържа в продължение на цялата своя дейност. На 18 март 1968 г. избухва мина, която взривява автобус с деца, 2 са убити, 27 са ранените. В отговор израелците атакуват база на Ал Фатх в Йордания. атаката е отбита с помощта на йорданската армия. Събитието е голяма победа и фотографии на Ясер Арафат се появяват в световните медии. Организацията Ел-Фатх придобива голям авторитет. Терорът против мирното население се усилва, в Йерусалим са взривени десетки автомобили.
В края на 60-те години Ал Фатх става мощна палестинска групировка. По това време ООП /Организацията за освобождение на Палестина/ вече съществува /създадена е през 1964 г./.
Нейната цел е унищожението на държавата Израел.
През 1968 г. Ясер Арафат оглавява ООП, но не напуска Ал Фатх, която се влива в Организацията за освобождение на Палестина.
Под негово ръководство ООП провежда повече от 2000 атаки срещу израелци. В началото на 1970 г. Организацията се установява на територията на Йордания, превръщайки я в плац-дарм за терористични актове.
Кралят на Йордания Хюсеин, недоволен от готовността на ООП да го свали, през септември 1970 г., разбива отряда на Арафат с танкови удари и прочиства територията на Йордания - в боя са унищожени 5 хиляди души. В памет на това събитие е организирана терористична група - “Черният септември”.
След две години това име става известно в целия свят. На Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. групата “Черният септември” екзекутира 11 израелски спортисти.
Изтласканата от Йордания ООП се установява в Южен Ливан. На 11 април 1974 г. по време на терористична атака в град Кирят Шамон, Северен Израел загиват 18 израелци- 8 от тях деца. През май същата година в северния град Малот членовете на ООП нападат училище, в което се намират около 100 деца, 16 са убити а около 68 са ранени.
Две години по-рано Ясер Арафат за първи път се появява пред генералната асамблея на ООН като представител на палестинския народ. През октомври 1974 г. ООп, начело с Арафат, е призната от арабските лидери за законен изразител на интересите на палестинския народ. Арафат заявява, че Палестинската държава може да бъде създадена на територията на Западния бряг и Ивицата Газа.
Арафат не се отказва от идеята за унищожение на Израел до началото на 90 години.
През осемдесетте години ООП променя тактиката си - започва интифадата в Ивицата Газа. през 1982 г. в Организацията нарастват разногласията. Ясер Арафат е критикуван от по-радикалните членове. През 1987 г. Арафат пренася щаб - квартирата в Ирак.
През 1988 г. Арафат заявява в ООН, че при определени условия ООП би могла да признае държавата Израел и да отмени смъртната заплаха над нея. През април 1989 г. той е обявен за президент на самообявилата се на 15 ноември 1988 г. държава Палестина.
През 1993 година в Осло Ицхак Рабин и Арафат подписват договор, според който палестинците получават автономия, обхващаща Ивицата Газа и района на Йерихон на Западния бряг на река Йордан. През 1994 г. Арафат получава Нобелова награда за мир заедно с Ицхак Рабин и Шимон Перес. Юли същата година Арафат се завръща триумфално в палестина. Мечтата му да посети анексираната от Израел през 1967 г. част от Йерусалим и да се помоли в джамията Ал-Акса, остава неосъществена.
През 1996 г. Арафат е избран за президент на Палестинския автономен съвет.
На 5 септември 1999 г. в Египет Арафат и израелският министър - председател Ехуд Барак подписват споразумение, отварящо пътя за мирно урегулиране на израело-палестинския конфликт. Година по-късно обаче преговорите в Кемп Дейвид между Арафат и Барак.
В края на юни 2002 г. американският президент Джордж Буш заявява, че е настъпил краят на политическата кариера на палестинския лидер.
Мюсюлманин сунит, през 1992 г. Арафат се жени за Суха Тауил, произхождаща от християнско семейство и с 34 години по-млада от него. Тя се запознава с Арафат, когато все още е студентка в Сорбоната. Арафат е един от най-близките приятели на майка й Раймонда Тауил.
Арафат назначава Суха да отговаря за връзките с обществеността на Организацията за освобождение на Палестина /ООП/, докато той живее в изгнание в Тунис. По-късно тя е негов икономически съветник. Захва е единствената им дъщеря, тя е родена през 1995 г. в парижка болница. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Арафат е в “мозъчна смърт”, съобщи френски медицински източник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди