изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:41 EET
РИА Новости: Парите за терористите в Чечня се превеждат от Турция през Грузия    
Новини  Грозни. Документи, разкрити при залавянето на чеченски наемници свидетелстват, че турски организации подкрепят чеченските терористи, са съобщили за РИА Новости от пресцентъра на Регионалния оперативен щаб за контратерористични операции в Северен Кавказ (РОШ).


“В убит днес в Грозни турски наемник – Айдин Кая – беше открито писмо, от което става ясно, че значителна част от воюващите и средствата за тяхното финансиране постъпват на територията на Чечня от Турция чрез Грузия”, е съобщил представител на щаба. Той е припомнил, че днес сутринта спецчасти на федералните сили са убили в предградие на Грозни четирима терористи. Двама от убитите са турски граждани, е станало ясно след откриването на документите им за самоличност. Това са Айдин Кая и Бурхан Челеби. Писмото е било адресирано до някой си Мухретдир Бей. Смята се, че това е прякор и зад него се крие Илхан Мухретдир, главен секретар на Комитета за кавказко-чеченска солидарност.
Според информация на по-рано задържани наемници, Мухретдир поддържа тесни контакти със сътрудници на турското разузнаване и по негово поръчение се организират редовни срещи между представители на въоръжени формирования и високопоставени сътрудници на турското разузнаване. В откритото писмо пише, че убитият е успял за сумата от 70 долара да премине руско-грузинската граница с помощта на посредник, представен му от доверени лица на Мухретдир. Пишейки за плановете си за връщане в Турция, наемникът моли за съдействие при получаването на грузинска виза. За целта той моли за връзка с “нашия приятел Ерхан Бей”. Според РОШ, зад прякора Ерхан Бей се крие името на Ерхан Езсай, който е сътрудник на руския отдел в турското разузнаване и се занимава с въпроси, свързани с финансирането и материално-техническото оборудване на терористични формирования.
“Нямах проблеми в Грузия, нито при преминаването на границата. Но нека Ерхан Бей да предаде парите на грузинските колеги от разузнаването и на посредника. На връщане обратно ще се нуждая от помощ при получаването на грузинска виза”, пише в писмото.
Става ясно също така, че в Чечня наемниците се нуждаят от средства, които са им “обещани” отвън. Пишейки за многобройните срещи с чеченски терористи, Айдин Кай отбелязва, че “те са били изключително възмутени от рязкото съкращаване на финансовата помощ от Турция и арабите”. “Чеченците са обидени и озлобени. Обвиняват нас, че си присвояваме пари. Оплакват се, че нищо не постъпва и от Шамил паша (Шамил Басаев). Само обещания, а насреща – нищо. Надяваха се, че след Беслан ще постъпят нови средства, но до момента ги няма. Заплашиха ни, че ако това продължи, ще създадат на нас проблеми”, пише още в писмото. Според информацията на РОШ, в писмото се споменават и групировките “Кавказки фонд”, създадена със сътрудничеството на турското разузнаване, “Общество Мазлум” и “Общество на солидарност за Чечня” – групировка, която се занимава с вербуването на наемници.
“Като цяло обстановката тук е много лоша. Навсякъде има военни. Предвижваме се само през нощта, живеем в мазета. Хората престанаха да помагат на муджахидините, не помагат дори като ги заплашваш. Командирите също престанаха да се доверяват един на друг. Арабите не вярват на чеченците и преминават зад граница. Положението с лекарствата също е лошо”, пише още в писмото.

http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

РИА Новости: Парите за терористите в Чечня се превеждат от Турция през Грузия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди