изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:24 EET
Атина заплаши Скопие с вето за членството в ЕС и НАТО    
По света

  Гръцкият премиер Костас Караманлис е оставил открита възможността Атина да наложи вето на евентуалното присъединяване на Македония към ЕС и НАТО. Караманлис е повдигнал въпроса за признаването на името Република Македония от страна на САЩ по време на официална вечеря на лидерите от ЕС в Брюксел в четвъртък, съобщава агенция МПА.



Караманлис е подчертал пред европейските държавни и правителствени ръководители, че решението на САЩ е изключително негативно за Гърция и за Балканите, за чието стабилизиране ЕС е вложил много усилия.

Ходът на Вашингтон ще влоши стария проблем с името на Македония в момент, в който Атина и Скопие се договориха да засилят преговорите за уреждане на въпроса под егидата на ООН, посочил още гръцкият премиер.

Същевременно Караманлис заявил, че Гърция ще продължи усилията за намиране на взаимноприемливо решение на спора за името на Македония.

"Днес е един голям ден за Македония", заяви в четвъртък в Скопие македонският президент Бранко Цървенковски по повод решението на САЩ да признаят конституционното име на страната.

Гърция е против употребата на името Македония, откакто републиката се отцепи от Югославия и обяви независимостта си през 1991 година.

Гръцкият външен министър Петрос Моливиатис заяви, че неговото правителство е депозирало незабавен протест пред американския посланик в Атина Томас Милър и е изтъкнал "множеството негативи, които ще донесе това едностранно решение".

До този момент Гърция имаше подкрепата на всички съюзници в НАТО, без Турция, за отказа да се признае името Македония на северната й съседка.

Холандският премиер Ян Петер Балкененде, който председателства Европейския съюз, заяви в четвъртък пред журналисти, че не е привърженик на признаването на "Република Македония", предаде Франс прес.

До момента позицията на ЕС е, че официалното име на страната е Бивша югославска република Македония и мисля, че засега може да използваме това име, заяви Балкененде.

Според гръцки наблюдатели решението на САЩ цели да подпомогне македонското правителство с оглед на референдума на 7 ноември по въпроса за новото териториално устройство на Македония.

Името на Македония е един от най-чувствителните въпроси в гръцката външна политика. Македония е и името на северната гръцка област, където се смята, че е роден Александър Велики. Атина настоява, че Македония е гръцко име и че употребата му може да доведе до териториални претенции на северната й съседка.

Двете държави водят под егидата на ООН преговори по въпроса за името повече от десетилетие. Заради този спор Македония стана член на ООН с временното име "Бивша югославска република Македония".

Заради спора за името Гърция, която е най-големият чуждестранен инвеститор в Македония, през 1994 година й наложи едногодишно търговско ембарго, което едва не съсипа икономиката на страната.

В петък главата на Гръцката православна църква архиепископ Христодулос призова гърците да се противопоставят на всеки, който цели да ги превърне в народ, непознаващ историята си, предаде агенция МПА.

"Сред основните предпоставки за напредъка на един човек и един народ като цяло е да запази идентичността си, културното и историческото си наследство. Съпротивлявайте се срещу опита да ни отнемат жизненоважни елементи от тази идентичност", заяви главата на Гръцката православна църква по време на посещението си в северния град Александруполис.

Протестните действия ще бъдат организирани от Гръцката православна църква на Америка, чийто глава архиепископ Димитриос отправи остри критики към Вашингтон, който обяви решението си за признаване на конституционното име на Македония два дни след преизбирането на Джордж Буш за президент на САЩ.

Димитриос предупреди, че Гръцката православна църква на Америка "ще защитава истината с всички възможни средства и ще се бори срещу всеки опит за фалшифициране на славното име Македония".

В Солун гръцката партия Национален православен събор (ЛАОС) на ултранационалиста Йоргос Карадзаферис свиква протестен митинг срещу решението на САЩ.

Митингът е насрочен за неделя, 7 ноември. Демонстрантите ще се съберат в 12 часа на обед пред статуята на Александър Велики в Солун.http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Атина заплаши Скопие с вето за членството в ЕС и НАТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди